KAKO SE REŠITI STRESA ZA PET MINUTA? Postoje čak DVA NAČINA, a nemaju nikakve veze sa tabletama!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2023, 19:11

KAKO SE REŠITI STRESA ZA PET MINUTA? Postoje čak DVA NAČINA, a nemaju nikakve veze sa tabletama!

Važno je da na vreme prepoznamo i suočimo se sa stresom

Stres je u modernom društvu sve prisutniji. Zato je važno da naučimo da ga na vreme prepoznamo i sa njim se suočimo.

- Važno je priznati osećaj i koristiti strategije suočavanja. U suprotnom, stres bi mogao da postane hroničan, što može naštetiti vašem zdravlju i uticati na vaše telo i fizički i psihički - kaže Melisa Daud, licencirani bračni i porodični terapeut za Everyday Health.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Psiholozi su naveli pet brzih tehnika za uklanjanje stresa koje vam mogu pomoći u trenutku i koje traju pet minuta (ili manje):

- Postoji veoma bliska veza između duha i tela. Ali kada je vaše disanje mirno i odmereno, i vaše telo se smiruje - kaže dr Mišel Doset, docent medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

Kada ste pod stresom, vaše disanje se može ubrzati, što podiže krvni pritisak i ubrzava otkucaje srca, prema Američkom udruženju za srce (AHA).

Savet: Sedite udobno u stolicu sa savijenim kolenima i opuštenim ramenima, glavom i vratom. Stavite jednu ruku na stomak, a drugu na grudi. Polako udahnite kroz nos tako da se stomak pomeri prema vašoj ruci. Ruka na grudima ostaje što mirnija.

Izdahnite, zategnite mišiće stomaka i pustite ih da padnu unutra dok izbacujete vazduh kroz stisnute usne. Ruka na gornjem delu grudi ostaje što mirnija.

Još jedno trenutno sredstvo za ublažavanje stresa je izlazak u prirodu ili bar samo izvan zatvorenog prozora. Prirodno okruženje može automatski da privuče nečiju pažnju istovremeno izazivajući osećaj zadovoljstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.