KAKO PREPOZNATI BIPOLARNI POREMEĆAJ KOD DECE? U tri stavke se razlikuje u odnosu na isti problem kod odraslih

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 19:22

KAKO PREPOZNATI BIPOLARNI POREMEĆAJ KOD DECE? U tri stavke se razlikuje u odnosu na isti problem kod odraslih

Kod dece i tinejdžera se drugačije manifestuje ovaj zdravstveni problem.

Bipolarni poremećaj kod dece i tinejdžera znatno se razlikuje od onog kod odraslih.

Naime, kako prenosi klinika Cleveland, odrasli s bipolarnim poremećajem često imaju očiglednije epizode manije ili depresije koje traju nedelju dana ili duže. Kod dece i tinejdžera te faze mogu da budu suptilnije, a promene iz jedne epizode >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u drugu mogu da se dogode brže. Na primer, dete može da pokazuje razdoblja neizmerne sreće, izlive besa i ničim izazvan plač u jednom danu, objašnjavaju psiholozi.

Bipolarni poremećaj razlikuje se od tipičnih promena raspoloženja i uspona i padova kroz koje prolazi svako dete. Promene raspoloženja kod bipolarnog poremećaja su ekstremnije, često neprovocirane, a uključuju:

- promene u obrascima spavanja

- promene u nivou energije

- probleme s koncentracijom i sposobnošću jasnog razmišljanja.

Isto tako, simptomi bipolarnog poremećaja mogu detetu da otežaju njegov uspeh u školi ili slaganje s prijateljima i članovima porodice. Neka deca i tinejdžeri sa bipolarnim poremećajem mogu da pokušaju da se povrede ili da pokušaju da počine samoubistvo zbog čega je potrebno na vreme prepoznati simptome.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.