KAKO OTKRITI RAK PANKREASA KOJI VAŽI ZA TIHOG UBICU? Evo zašto se ova vrsta kancera TEŠKO OTKRIVA i ubija ljude tom brzinom

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 18:52

KAKO OTKRITI RAK PANKREASA KOJI VAŽI ZA "TIHOG UBICU"? Evo zašto se ova vrsta kancera TEŠKO OTKRIVA i ubija ljude tom brzinom

Ova podmukla bolest odnela je živote brojnim poznatim ličnostima sa domaće scene.

Rak pankreasa je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka, a njegova podmuklost se najviše ogleda u kasnom pojavljivanju simptoma koji se često ne manifestuju sve do kasnog stadijuma.

Rak pankreasa je odneo život brojnim poznatim ličnostima sa domaće scene uključujući i Merimu Njegomir, Marinka Rokvića, Marinka Madžgalja, kao i Tihomira Arsića.

Kod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raka pankreasa je ključno razumeti faktore rizika i raditi na njihovom eliminisanju, te prepoznati rane simptome i što pre početi sa lečenjem ukoliko je rak pankreasa prisutan.

Kako je rak pankreasa podmukla bolest, što znači da se ne pokazuje sa očiglednim simtpomima u ranim fazama, najveći procenat ljudi ne primeti nikakve znake za uzbunu. Pankreas je organ koji ima vrlo važnu funkciju u organizmu, a glavna uloga mu je da pretvara hranu u gorivo. Kako je smešten duboko u unutrašnjosti, tumor na pankreasu se ne može lako dijagnostikovati u ranoj fazi.

Nažalost, mnogi će saznati da imaju rak pankreasa tek kada tumor drastično poraste ili se kancerogene ćelije prošire na druge organe.

Važno je obratiti pažnju ukoliko se jave neki od sledećih simptoma.

Jedan od glavnih faktora rizika sa rak pankreasa jeste pušenje, a praksa pokazuje da je više obolelih od raka pankreasa među pušačima nego među ljudima koji ne puše cigarete. Takođe, prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do raka pankreasa.

Gojaznost može da bude još jedan faktor rizika kada je u pitanju rak pankreasa, a posebno se treba čuvati unutrašnjih masti, te sala oko stomaka.

Osobe koje su obolele od dijabetesa takođe mogu biti rizičnoj grupi, kao i oni koji godinama pate od hroničnih upala pankreasa. Godine isto mogu biti rizičan faktor za obolevanje od raka pankreasa, pa praksa pokazuje da se ova podmukla bolest najčešće javlja kod pacijenata koji su stariji od 45 godina.

I genetika može da ima uticaj na rak pankreasa, pa je važno biti upoznat sa porodičnom istorijom bolesti, pogotovo ako u istoj postoje smrtni slučajevi kao posledica raka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.