KAKO NA VREME PRIMETITI NAZNAKE KANCERA DOJKE? Ovih šest simptoma su ključni!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 19:14

KAKO NA VREME PRIMETITI NAZNAKE KANCERA DOJKE? Ovih šest simptoma su ključni!

Ako se prepozna i krene da se lečiti na vreme, šansa za fatalni ishod je značajno smanjena.

Kancer dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žlezdane ćelije dojke promene svoja svojstva te počnu nekontrolisano da rastu, da se umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo.

Takve promenjene ćelije mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge delove tela.

Iako je sam uzrok raka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dojke u većini slučajeva nepoznat, brojna epidemiološka istraživanja pokazuju da postoji više poznatih rizičnih činioca koji su povezani sa nastankom raka dojke.

Ako se prepozna i krene lečiti na vreme, smrtnost od raka dojke znatno je smanjena. Upravo je zbog toga, kažu lekari, od izuzetne važnosti da se reaguje već pri pojavi prvih simptoma. Kako donosi Express, ti simptomi su:

Naime, prema podacima Cancer Research UK-a, upravo su kvržice jedan od prvih simptoma raka dojke koje većina ljudi primeti. Iako većina kvržica na dojkama nije kancerogena, važno je otići lekaru kako bi ih pregledao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.