KADA PADA VASKRS 2024. GODINE? Ovo su običaji koje bi trebalo ispoštovati tog dana

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 19:49

KADA PADA VASKRS 2024. GODINE? Ovo su običaji koje bi trebalo ispoštovati tog dana

Mnogima je svake godine dilema na koji dan pada najradosniji hrišćanski praznik.

Vaskrs je jedan od dva najvažnija hrišćanska praznika koji okuplja porodicu i prijatelje, pružajući im priliku da zajedno provedu dragocene trenutke.

Ovaj praznik je poznat po tome što izaziva veliku radost i uzbuđenje, slično onome što prate Nova godina i Božić, i prati ga niz tradicionalnih običaja.

Vaskrs je pokretni praznik, koji se može slaviti najranije 4. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aprila, a najkasnije 8. maja, prema gregorijanskom kalendaru.

Proslava Vaskrsa traje tri dana, tokom kojih se vernici pozdravljaju sa "Hristos voskrese" i odgovaraju "Vaistinu voskrese", sve do Spasovdana, koji pada četrdeset dana posle Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs su najvažniji dani u crkvenom kalendaru.

Tradicionalni vaskršnji ručak održava se ujutro, umesto uobičajenog doručka, u krugu porodice, gde se članovi porodice pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i razmenjuju poljupce.

Domaćin paljenjem sveće i kadenjem tamjanom blagosilja prisutne, a zatim svi zajedno izgovaraju molitvu "Oče naš". Nakon molitve, porodica zajedno seda za bogato dekorisanu trpezu, na kojoj se nalazi činija sa obojenim jajima. Domaćin prvi bira jaje, nakon čega svi ostali članovi porodice uzimaju svoje jaje i započinje igra tucanja jajima, uz izgovaranje vaskršnjih pozdrava.

Nakon ručka, nekada je bio običaj da se porodica svečano obuče i prošeta gradom, posetivši kafić ili restoran, što danas ostaje kao draga uspomena.

U 2024. godini, Pravoslavni Vaskrs se slavi 5. maja, dok je datum Katoličkog Uskrsa 31. mart.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.