Jednostavni trikovi za ubrzavanje metabolizma

Izvor: B92, 07.Dec.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednostavni trikovi za ubrzavanje metabolizma

Da li ste nekad došli u situaciju da ne znate zašto ne možete da smršate, jer se hranite zdravo, redovno vežbate, ali jednostavno nikako da izgubite kilograme?

Dajemo vam nekoliko saveta kako da ubrzate metabolizam. Kako biste podstakli sagorevanje masnih ćelija, stavite termostat na nižu temperaturu!

Ako je verovati studiji Američkog zdravstvenog Instituta, ljudi koji su mesec dana spavali u sobama ohlađenim na 18 stepeni izgubili su duplo više masnog tkiva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odnosu na one koji su spavali u zagrejanim prostorijama. Razlog tome jeste što niže temperature teraju metabolizam na rad kako bi se telo zagrejalo, što uzrokuje veću potrošnju kalorija.

Mišićno tkivo neophodno je za dobar rad metabolizma, a ljudi koji svakodnevno jedu tri porcije mlečnih proizvoda imaju i do 20 odsto više mišićne mase. Kako bi smršali, ljudi iz ishrane prvo izbacuju ugljene hidrate jer misle da suglavni uzrok gojenja. Iako goje više nego proteini, ne treba potpuno da ih izbacite, a naročito ako vežbate. Da biste se kretali, mišićima je neophodan glikogen, inače nećete imati energije za treniranje.

Ako mislite da je dvopek ili voćka idealna grickalica, to može biti pravi uzrok usporenog metabolizma. Najbolji izbor kada je reč o grickalicama jesu orašasti plodovi jer su bogati nutrijentima i omega-3 masnim kiselinama, koje pojačavaju aktivnost gena zaduženih za sagorevanje masti.

izvor i foto: ljepota; ambro/freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.