Jednostavni trikovi uz koje nećete plakati dok seckate luk

Izvor: B92, 06.Sep.2018, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednostavni trikovi uz koje nećete plakati dok seckate luk

Prepoznatljivi ukus luk duguje sumporu koji apsorbuje iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti ukus, a kuvanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.

Da bi vas oči peckale što manje morate da znate kako to i da radite.

Prvo, koristite što oštriji nož - tupi će oštetiti delove luka čime će se osloboditi i više enzima.

Stavite pre seckanja luk na sat vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u frižider - niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.

Još jedan fazon je da oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava delovanje sumpornih komponenti luka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.