Izvor: B92, 06.Sep.2018, 00:03 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jednostavni trikovi uz koje nećete plakati dok seckate luk
Prepoznatljivi ukus luk duguje sumporu koji apsorbuje iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti ukus, a kuvanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.
Da bi vas oči peckale što manje morate da znate kako to i da radite.
Prvo, koristite što oštriji nož - tupi će oštetiti delove luka čime će se osloboditi i više enzima.
Stavite pre seckanja luk na sat vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u frižider - niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.
Još jedan fazon je da oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava delovanje sumpornih komponenti luka.