Jedan znak ukazuje da je dete emocionalno zanemarivano, a to nije dobro

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 11:08

Jedan znak ukazuje da je dete emocionalno zanemarivano, a to nije dobro

Emocionalno zanemarivanje u detinjstvu događa se kada roditelji, svesno ili nesvesno, zanemaruju detetove emocije i emocionalne potrebe. Odnosno, negira njihovo postojanje.

Kako donosi Psychology Today, to se prvenstveno odnosi na roditelje koji ne primećuju šta njihovo dete oseća, nikada ga ne pitaju o njegovim emocijuama i ne povezuju se sa njim na emocionalnom nivou.

Studije su pokazale da emocionalno zanemarivanje u porodici dovodi do brojnih štetnih posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za dete, kao što su slabiji uspeh u školi, problemi u odnosima sa drugim ljudima, sklonost depresiji i anksioznosti, te gubitak interesovanja za aktivnosti i hobije u kojima je dete nekada uživalo.

Ono što je najveći problem jeste činjenica da, za razliku od fizičkog zlostavljanja ili zanemarivanja, emocionalno zanemarivanje nije jednostavno uočiti. Međutim, psiholozi tvrde da jedan znak postoji kod gotovo svakog deteta koje je na bilo koji način emocionalno zanemarivano, a odnosi se na iskazivanje emocija.

Naime, dete koje je kod kuće emocionalno zanemarivano imaće problema s iskazivanjem svojih emocija, jer su ga roditelji, najčešće nesvesno, načinom vasitanja uverili da njegova osećanja nisu važna ni validna. Takva deca, objašnjavaju psiholozi, često su povučena, hladna i nezainteresovana za okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.