Jedan simptom javlja se kada govorite, a ako predugo traje može upućivati na rak, upozoravaju stručnjaci

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2022, 20:02

Jedan simptom javlja se kada govorite, a ako predugo traje može upućivati na rak, upozoravaju stručnjaci

- Rak grla koji se formira na glasnicama često uzrokuje promuklost ili promene u glasu. Ako simptom ozbiljno shvatite, rak se može otkriti u ranoj fazi. Lekari ističu da ako se promuklost ne povuče kroz dve nedelje, odmah posetite stručnjaka - stoji na stranicama Američkog udruženja za rak (ACS).

Važno je stalno ponavljati da uspešno lečenje raka započinje ranom dijagnozom. Isto tako je poznato svima da u mnogim slučajevima pojava ranih simptoma izostaje, pa je primarno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << znati simptome prepoznati, ma kako oni suptilni bili. Stručnjaci upozoravaju da se kod jedne bolesti javlja iznenađujući simptom koji bi mogao da pomogne lekarima da u ranoj fazi otkriju rak, a on se javlja kada govorite.

Kada ste prehlađeni, promuklost može biti jedan od simptoma, ali, stručnjaci upozoravaju ako taj simptom ne prolazi, važno je posetiti lekara kako bi se otkrio pravi uzrok - posebno u nekim situacijama kada ta jedna promena može značiti i da imate rak.

- Rak grla koji se formira na glasnicama često uzrokuje promuklost ili promene u glasu. Ako simptom ozbiljno shvatite, rak se može otkriti u ranoj fazi. Lekari ističu da ako se promuklost ne povuče kroz dve nedelje, odmah posetite stručnjaka - stoji na stranicama Američkog udruženja za rak (ACS).

Najpre će se promene na glasu uočiti kada je u pitanju rak koji se na glasnicama razvija ali isto tako onaj koji se razvija na okolnim područjima može uzrokovati promene pa i pojavu istog simptoma.

- Takvi karcinomi se često ne otkriju dok se ne prošire na limfne žlezde i dok se ne primeti pojava otoka na vratu. Rak koji se početno razvija na području grkljana ili iznad glasnica te ispod njih ne mora uzrokovati promene u glasu, pa se često i otkriju u kasnijoj fazi - stoji na stranicama ACS-a.

U većini slučajeva će se rak na glavi i vrata kategorizovati kao karcinom pločastih stanica. Stručnjaci sa klinike "Cleveland" veruju kako 3 od 4 raka vrata i glave uzrokuje preterana konzumacija alkohola ili cigareta, a u oba slučaja oni uništavaju stanice ovojnice grla i usne šupljine. Što više i duže koristite ove supstance, veći je rizik da će se kod vas razviti rak glave i grla.

Ako imate ovaj problem, lekar vam može predložiti razne preglede, poput biopsije kako bi se otkrio uzrok. Naravno, što pre posetite lekara veće su šanse za ranom dijagnozom i uspešnim lečenjem jer bolest otkrivena u ranoj fazi puno bolje reaguje na lečenje. Dakle ako primetite promene u vidu promuklosti koja ne prolazi, ne ignorišite ih i zakažite pregled kod lekara.

Rak grla (karcinom larinksa) je zloćudni tumor koji nastaje kad se u tkivu grla pojave i počnu razvijati maligne (zloćudne) tumorske stanice koje isto to tkivo počnu razarati.

Naziv grlo je širi pojam za donji deo disajno-probavnog puta koji čine ždrelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasne žice koje pod uticajem vazdušne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoreni glas u ždrelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonancija) što dovodi do stvaranja čoveku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora.

KOJI SU UZROCI POJAVE KARCINOMA GRLA?

Dosadašnjim istraživanjivanjima je nedvosmisleno dokazano da znatno raste rizik od nastanka karcinoma grla zbog:

- pušenja duvana i konzumiranja alkoholnih pića (posebno je opasno udruženo delovanje ova dva faktora rizika)

- nepravilne ishrane (hrana siromašna belančevinama, vitaminima i mineralima)

- smanjene otpornosti organizma i oslabljen imunitet, izloženosti štetnim hemikalijama i materijama (boje, lakovi, prašina, dim)

- gastroezofagealnog refluksa

KOLIKO SE ČESTO JAVLJA KARCINOM GRLA I KOD KOGA?

Od karcinoma grla skoro dvostruko češće obolijevaju muškarci. Godišnje u Hrvatskoj od karcinoma grla oboli oko 550 do 600 osoba. Najčešće su to pacijenti srednje i starije dobi (između 50 i 70 godina). Zadnjih godina primetan je rast pojavnosti karcinoma grla kod žena i kod mlađih osoba.

KOJI SU NAJČEŠĆI ZNAKOVI NASTANKA RAKA GRLA?

Najčešći simptomi (znakovi) bolesti su:

- promuklost i/ili promene jačine i boje glasa (kod karcinoma glasnih žica vrlo rani znak bolesti)

- otežano i/ili bolno gutanje, osećaj stranog tela u grlu

- oteklina (čvor) na vratu

- otežano disanje

 - neugodan (smrdljiv) zadah iz usta

 - gubitak na telesnoj masi u kratkom vremenskom razdoblju

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.