Japanke za zdravlje jednako opasne kao i štikle

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2010, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanke za zdravlje jednako opasne kao i štikle

Svi oni koji su živeli u uverenju da su štikle neprijatelj br.1 ženskom zdravlju, prevarili su se! Njima uz rame, verovali ili ne, stoji omiljena letnja obuća - japanke.

Iako svojim izgledom nimalo ne izgledaju opasno, britanska nacionalna zdravstvena organizacija godišnje potroši 40 miliona funti na lečenje povreda koje izazovu.

Više od 200 hiljada Britanaca poseti svog doktora ili završi u bolnici zbog povreda koje uzrokuju japanke, a često izazovu i dugotrajnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << probleme.

Nekada su bile predviđene samo za plažu, a sada su mnogima postala najdraža letnja obuća. U vreme letnjih meseci, nosi ih 15 miliona Britanki.

Naučnici uzrok problema vide u činjenici što japanke teraju ljude da promene način hoda, a umesto opterećenja pete, opterećuju spoljnu stranu stopala, piše Daily Mail.

Majk O'Nil, portparol udruženja pedijatra, izjavio je da oni koji nose japanke "hodaju oslanjajući se na spoljnu stranu noge, okreću noge prema unutra, vršeći pritisak na zglob i tako ga slabe, što dovodi do bolova i u unutrašnjosti stopala i donjem delu noge.''

Doktori tvrde da su japanke loše za naše noge jednako kao i cipele s potpeticama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.