Jao, gde mi je PASOŠ, nisam ga spakovao!: Donosimo SPISAK neophodnih stvari za put, nikako nemojte da zaboravite da ponesete ovo

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 20:16

"Jao, gde mi je PASOŠ, nisam ga spakovao!": Donosimo SPISAK neophodnih stvari za put, nikako nemojte da zaboravite da ponesete ovo

Nemojte da dođete u situaciju da se tek na granici setite da ste zaboravili ličnu kartu ili zeleni karton

Pripreme za odmor su vrlo zamoran deo, ali neophodan. Pakovanje kofera, potrebne dokumentacije i hrane za uz put i da se nađe tamo predstavljaju pravi košmar, posebno za majke koje su najčešće zadužene za pripremu.

I onda konačno krenete, ali se u putu setite da niste poneli ni jedan punjač, kakav fijasko! >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Da se ovakve stvari ne bi dešavale počnite na vreme da se pripremate. Zato ne čekajte poslednji dan i napravite spisak. Šta poneti na more, a da ništa ne zaboravite? Ukoliko se ne setite da ponesete desetu haljinu neće biti strašno, ali ukoliko zaboravite dokumenta, možete samo da se okrenete i vratite kući.

Pripremili smo spisak za vas, šta će vam sve biti potrebno na moru, ali stvarno potrebno.

Što više putujete to ćete imati više iskustva šta vam je zapravo potrebno, a šta ne. A čitava situacija se menja iz korena ako na put idete sa bebom, jer naročito, kada je beba u pitanju ne smete nešto zaboraviti jer bi to dodatno zakomplikovalo čitavo putovanje.

Šta poneti na more – detaljan spisak

Spisak šta poneti na more je najbolje podeliti na nekoliko delova. Jedan će se odnositi na ono što treba da vam bude pri ruci u putu, nebitno da li putujete automobilom ili autobusom. Sledeći deo je o neophodnoj higijeni i lekovima, šta sve treba poneti od hrane, šta od odeće, šta je potrebno bebi i u automobilu i na moru i najvažniji - dokumenta.

Ovo ni slučajno ne smete zaboraviti – spisak dokumentacije

Pasoši – bar mesec dana pre puta pogledajte kada vam ističe pasoš. U neke zemlje, kao što je Turska, ne možete ući ako vam pasoš ističe za manje od 6 meseci, a za Evropsku uniju važi zabrana ulaska ako pasoš važi manje od 3 meseca.

Lična karta

Zdravstvena knjižica – nikad ne znate šta se može dogoditi na putu.

Putna karta – ukoliko idete autobosom, vozom, avionom ili nekim drugim prevozom.

Putno osiguranje – ako ste u mogućnosti nije loša ideja da se osigurate za put u slučaju nepredvidivih situacija i time sačuvate svoj novac i živce.

Zelena karta – međunarodna isprava o ispravnosti vozila.

Vozačka dozvola i saobraćajna dozvola – ako idete automobilom.

Ovlašćenje o upravljanju motornim vozilom – ako vozite automobil koji nije vaš.

Kreditna ili platna kartica

Saglasnost roditelja ili staratelja – ukoliko ste maloletni.

Šta spakovati u ranac/torbu da bude pri ruci

Ove stvari će vam sigurno biti neophodne tokom puta, a i kad stignete na odredište:

Što se tiče garderobe, nemojte preterivati. Spakujte samo neophodne stvari i nemojte zaboraviti da ponesete i nešto sa dugim rukavima, jer nikada ne znate kada će početi letnji pljusak i kakve će biti večeri.

Spisak koji se odnosi na ličnu higijenu napravite krećući od stvari koje koristite od ujutru do uveče: ne zaboravite četkice za zube, pastu, grickalicu, veliko pakovanje papirnih i vlažnih maramica, štapiće za uši, antiperspirant i parfeme i dezodoranse, češalj i fen.

Jako je važno da ne zaboravite sredstva za sunčanje, za skidanje šminke i brijač.

Što se tiče lekova, najvažnije je da ponesete toplomer, nešto protiv bolova, protiv mučnine, probioti i neki antibiotik (za ne daj Bože), kao i lekove koji su deo vaše terapije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.