JUG SRBIJE je NAJUGROŽENIJI - RAK DOJKE jedan od vodećih UZROKA SMRTI žena u Srbiji! Marija Lakić otkriva: Žene se PLAŠE pregleda

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2023, 18:10

"JUG SRBIJE je NAJUGROŽENIJI" - RAK DOJKE jedan od vodećih UZROKA SMRTI žena u Srbiji! Marija Lakić otkriva: "Žene se PLAŠE pregleda"

Hajde da se bavimo konkretnim problemima žena

Rak dojke je, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u našoj zemlji. Svake godine se registruje oko 4.600 novoobolelih žena, a gotovo 1.600 ne uspe da se izbori sa ovom bolešću.

Jedan od posebno poražavajućih podataka je da više od 53 odsto žena nikada nije uradila ultrazvučni pregled dojke.

Jedna od osnivača udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Žena uz ženu", osnivač udruženja "Heroina" i dobitnica nagrade za humanost, Marija Lakić izjavila je da je strah od pregleda glavni razlog zašto se zatajilo u prevenciji raka dojke.

- Udruženje "Žena uz ženu" nastalo je 2021. godine kada sam upoznala Anu Dornik, moju saradnicu. Bila je saradnja ali ubrzo smo odlučile da osnujemo Udruženje kao podršku ženama obolelim od kancera dojke. Radom i zalganjem smo ostvarile mnoge ciljeve za zdravlje žena u Srbiji. Udruženje "Heroine" je nastalo tri godine kasnije. Nemam drugog objašnjenja osim ljubavi prema ženama i željom da pomognem gde zaista mogu.

Ali ono što sam shvatila nijedna bolest ne dolazi bez razloga. Hajde da se bavimo konktetnim problemima žena - rekla je Marija za portal Srbija Danas.

- Kada pričamo o higijeni i redovnosti pregleda u zdravstvu mogu reći da žene iz Vojvodini prednjače. Statistika koju sprovodimo u toku karavana kaže da je jug Srbije najugroženiji i kada je edukacija i redovnost pregleda u pitanju.

Zato mi je neizmerno drago što je karavan ’’Budi hrabra, pregledaj se’’ zaista je postao simbol i glas prevencije. Nekada u redovima brojimo i do 150 žena - dodala je Lakić.

Žene koje se susreću sa ovom bolešću (kancer dojke) izuzetno su jake i hrabre, ali Marija je otkrila da u razgovoru sa njima primetila da im najteže pada gubitak kose, iako to nije i najveći problem.

- Naravno tu je i problem kod izvršenih masektomija dojke, a sve kreće od gubitka samopouzdanja i naravno borbe za život - rekla je Marija za Srbija Danas.

Објава коју дели Udruženje Žena uz Ženu (@udruzenjezenauzzenu)

Marija je osnivač i udruženja koje se bavi prevencijom i pokušajima suzbijanja nasilja nad ženama.

- Kako u zdravstu, tako i kada je tema nasilja u pitanju - Prevencija pre svega! Kada radimo na prevenciji radimo na suzbijanju problema.

Mnoge žene ne znaju kako da prepozanju nasilnika, na početku misle da je to ljubav i tako ulaze u veliki životni problem. Postaju nesvesno ugrožene - ističe ona.

Marija i pored osnivanja oba udruženja ne krije da je i sama na neki način preživela razne životne borbe, ali da i dalje uči, a najviše da ceni sebe kroz oba svoja udruženja.

Објава коју дели Marija Lakic (@mybookoffashion)

- Mala devojčica velikih ambicija je želela da zakorači novim životom. Mogu slobodno reći da sam pobegla ali neplanirano. Bilo je teških dana, bilo je preživljavanja. Morala sam sama da isplatim godinu na fakultetu kao i svoj boravak u Beogradu jer roditelji moj dolazak nisu podržali.

Sećam se dana kada sam morala jesti makarone bez ikakvog dodatka i više od par dana. Bilo je gladovanja ali nikada nisam odustajala od svog cilja - zaključila je Marija za naš portal.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.