JAO, KAKO RAZMAŽENO DETE: Roditelji, ovo su znaci da ste previše blagi i da vaše dete ne zna za reč ne

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 20:34

"JAO, KAKO RAZMAŽENO DETE": Roditelji, ovo su znaci da ste previše blagi i da vaše dete ne zna za reč ne

Mame i tate uvek žele najbolje za svoje dete, ali ovo će im samo odmoći kroz život.

Stojite u redu za kasu u prodavnici, kada odjednom vaše dete zgrabi lutku Elze iz filma "Frozen 2". Znate da kreće drama: "Mama, mogu li dobiti ovu lutku? Stvarno je želim!"

Rekli ste mu ne i znali ste šta sledi - kreće da urla i da uzvikuje da vas mrzi. Već vam je jako neprijatno, jer svi čuju kako se dernja, a znate >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će sada uslediti još gori deo: udaranje nogama, vrištanje, plač. Ljudi vas sada već mrko gledaju i znate šta im prolazi kroz glavu:

"Jao, kakvo razmaženo derište".

Ako vam ova scena zvuči poznato, znajte da niste jedini. Čini se da je u današnje vreme jako teško vaspitavati decu, a ne popuštati im. U stvari, prema jednom istraživanju iz 2011 čak 59% roditelja misli da su njihova deca razmaženija nego što su bila u istom uzrastu...

Zato smo zamolili stručnjake za roditeljstvo da nam otkriju koji to znakovi ukazuju da ste možda preblagi i da je vaše dete razmaženo.

Šta uopšte čini dete "razmaženim"?

Razmaženo dete jenaviklo da dobije ono što želi i kada to želi, za njuega ne postoji reč ne.

- Svako dete ima trenutke kada je sebično - kao i odrasli - ali razmažena deca su zaglavljena u režimu "ja", rekla je Mišel Borba, psiholog u obrazovanju i nastavlja: - Za njih se sve vrti oko njihovih potreba, briga, osećanja, želja, želja, a svi ostali su za njih nebitni.

Klinički psiholog Laura Markham osporava termin "razmaženo", jer veruje da to sugeriše da je dete na neki način označeno. Ona posebno ne podržava reč "derište" da se opiše dete. Kako kaže, grubi opisi su nepravedni, s obzirom na to da su roditelji (a ne deca) u velikoj meri odgovorni za razmaženo ponašanje.

- Deca se ponašaju onako kako ih učimo i očekuju ono na šta smo ih navikli. Ako smo kao roditelji sve dozvoljavali i nikada nismo postavljali ograničenja, dete nije naviklo da poštuje bilo kakve zabrane.

Razume se da roditelji najčešće ne razmazuju svoju decu namerno. Oni udovoljavaju deci, jer žele da im pruže najbolji mogući život dajući im sve što njima mama i/ili tata nisu davali dok su odrastali. Neki roditelji pak misle da reći deci "ne" može povrediti osećanja ili narušiti samopouzdanje. Dok su neki roditelji jednostavno previše iscrpljeni da bi sproveli pravila - ili uopšte postavili bilo koja.

Znaci da je dete razmaženo

Kada mu kažete ne, ono besni 

Sva deca mogu izraziti negodovanje kada im kažete da ne mogu, na primer, da imaju picu za večeru dve večeri zaredom. Ali razmaženoj deci je posebno teško da prihvate ne kao odgovor.

Bračna i porodična terapeutkinja Leneja Smit Kravford objašnjava da ako se ovi incidenti dešavaju sve vreme i ne jenjavaju kako dete odrasta, to može biti pokazatelj da je razmaženo.

- Kako vaše dete obično reaguje na reč "ne"?, pitala je Borba i nastavila: -Razmažena deca ne mogu da podnesu ovu reč. Očekuju da dobiju ono što žele i obično besne dok ne dobiju to.

Nikada nisu zadovoljni onim što imaju

Razmažena deca mogu imati sve igračke i odeću na svetu, ali nikada nije dovoljno: žele još, više, više.

- Zato što imaju mnogo, skloni su da budu nezahvalni i pomalo pohlepni, rekla je Borba.

Umesto da izraze svoju zahvalnost za ono što imaju, oni su više fokusirani na dobijanje sledeće stvari.

- Možda će početi manje da govore „hvala“, a „želim“ više, rekla je Smit Kroford.

Misle da se svet vrti oko njih

Razmažena deca imaju tendenciju da budu egocentrična. Oni ne brinu za osećanja drugih ljudi.

- Razmažena deca više misle na sebe nego na druge, rekla je Borba i dodala: -Osećaju se da imaju pravo na to i očekuju da se svet vrti oko njih.

Ne prihvataju poraz

Nijedno dete ne uživa u gubitku – bilo da je to društvena igra ili teniski meč – ali razmaženom je možda teže da se nosi sa razočaranjem kada ne pobedi.

- Ako vaše dete uvek krivi druge za loš rezultat, očekuje da će ga pohvaliti za sve što radi, viče na druge koji ne rade stvari onako kako oni misle da treba i ne čestitaju kada su njihovi saigrači uspešni, možete imate razmaženo dete, rekla je terapeutkinja Virdžinija Vilijamson.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.