JAČA JE OD BELOG LUKA: Ova biljka je samonikla, čupaju je kao korov, a veoma je zdrava, puna vitamina C

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 13:39

JAČA JE OD BELOG LUKA: Ova biljka je samonikla, čupaju je kao korov, a veoma je zdrava, puna vitamina C

Uskoro će sezona i nemojte da je propustite!

Uskoro stiže sezona sremuša. Ukoliko ste ljubitelji ove preukusne salate koja je samonikla i ima je u našim šumama, a možete je kupiti i na pijaci, ovo je dobra vest za vas.

Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom.

Sezona ove biljke je proleće, odnosno bere se u aprilu i maju i pravi, organski sremuš, raste duboko u šumama. Ova biljka ima odličnu moć detoksikacije, nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i i govorio da bi ljudi bili potpuno zdraviako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu.

Zbog obilja vitamina C koji sadrži, sremuš je odličan po imuni sistem, a u kulinarstvu možete eksperimentisati i stavljati ga u razna jela. Ipak, najdelotvorniji po zdravlje biće ako ga koristite u svežem stanju.

Savršeno se slaže uz zelenu salatu, a uz malo sirćeta i maslinovog ulja možete apraviti ukusnu salatu od seckanog sremuša. Možete napraviti i obrok salatu, tako što ćete iseckati krastavac i sremuš, pa začiniti i politi jogurtom. Možete od njega praviti čorb eili supe, koristiti ga kao dodatak raznim jelima, ali i praviti pitu i rižoto sa sremušem.

Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:

Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:

Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan ili ga sipajte u jogurt ili vodu, a najbolje je da ga jedete kao salatu dok je svež.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.