Iznenadni umor, svrab i učestalo mokrenje mogu biti znaci OPASNOG zdravstvenog stanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2023, 11:42

Iznenadni umor, svrab i učestalo mokrenje mogu biti znaci OPASNOG zdravstvenog stanja

Simptomi dijabetesa tipa 2 se razvijaju polako, tokom godina.

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje u kojem je glukoza i šećer  u krvi previsok. Kod dijebatesa tipa 2 proces uzimanja glukoze iz hrane ne fukncioniše kako treba, pa se ona umesto da služi kao izvor energije, glukoza nakuplja u krvotok i izaziva zdravstvene probleme.

Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu biti vrlo blagi pa ih je nekada teško primetiti, iako rano otkrivanje može sprečiti rizik od komplikacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dijabetes tipa 2 može uticati na svakodnevne funkcije, kao i na zdravlje kože, očiju i desni, a promene u funkciji i zdravlju mogu biti početni znaci dijabetesa tipa 2.

Ovo su neki od najčešćih znakova dijabetesa:

To što imate potrebu da idete u toalet više nego obično je potencijalni znak dijabetesa tipa 2. Možda ćete morati više da mokrite jer glukoza uvlači vodu u urin što dovodi do toga da ga telo proizvodi više nego obično. Pošto ima više tečnosti koja treba da napusti telo, moraćete više da mokrite.

Često mokrenje ide ruku pod ruku sa preteranom žeđu. Pošto viši nivoi glukoze mogu dovesti do većeg mokrenja, telo gubi veću količinu tečnosti, što izaziva osećaj žeđi.

Veći apetit nego inače može biti znak dijabetesa, a glad može biti prisutna čak i ako ste jeli.

Ovaj simptom je povezan sa prekomernim mokrenjem, jer kako se glukoza oslobađa u urinu, tako sa sobom vezuje i kalorije iz glukoze čiji nedostatak dovodi do osećaja gladi.

Kada jedemo, hrana se pretvara u glukozu koja bi trebalo da se premesti iz krvotoka u ćelije, gde postaje izvor energije za telo. Ali kod dijabetesa tipa 2, taj proces ne funkcioniše kako treba. Umesto toga, glukoza se nakuplja u krvotoku, što znači da telo ne dobija potrebnu energiju iz glukoze. Da bi dobilo energiju, telo može početi da sagoreva mišiće i masti što dovodi do gubitka težine.

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 mogu doživeti fizičku ili mentalnu iscrpljenost, a ovaj umor može biti posledica toga što nivo glukoze nije pod kontrolom. Pošto hormon insulin ne može pravilno da pokrene glukozu da bi se koristila za energiju, možete razviti umor.

Promene u nivou glukoze mogu izazvati oticanje tkiva očiju, te ovo može dovesti do zamućenog vida. Ovaj problem je često privremen, pa kada se nivo glukoze vrati na normalu, otok se povlači i vid više neće biti zamagljen.

Visok nivo glukoze otežava imunološkom sistemu da se odbrani od infekcije i stvara okruženje u kojem bakterije mogu lako da rastu. Infekcije će biti češće i biće potrebno duže vreme za njihovo izlečenje.

Uobičajene infekcije među ljudima sa dijabetesom tipa 2 uključuju:

Stanja kože su ponekad signal dijabetesa, a ovi problemi uključuju bakterijske i gljivične infekcije na koži. Svrab je još jedan problem vezan za kožu, koji može biti znak dijabetesa tipa 2. Gljivična infekcija, suva koža ili loša cirkulacija mogu izazvati svrab. Svrab može biti učestaliji u donjim delovima nogu, a koža izrazito suva. Zarastanje posekotina i modrica, takođe duže traje.

Nivo šećera u krvi koji je predugo vremena visok, može oštetiti nerve. Ako su vam nervi oštećeni, možete doživeti promene u osećaju na različitim delovima tela. Najčešći tip dijabetičke neuropatije je oštećenje perifernih nerava. Ovo se može manifestovati kao utrnulost, peckanje, bol, povećana osetljivost ili slabost.

Dijabetes može promeniti pljuvačku, a ona dalje uticati na zube i desni. Pljuvačka pomaže u borbi protiv karijesa i bolesti desni delimično ispiranjem čestica hrane. Sa manje pljuvačke, imate manje pomoći da se oslobodite čestica koje izazivaju karijes. Povećana glukoza u pljuvački može dovesti do plaka, što može dovesti do bolesti desni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.