Izgleda da svi JEDEMO INSEKTE! U ovim namirnicama nalazi se po ZDRAVLJE veoma OPASAN ADITIV dobijen od MRTBIH BUBA

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2023, 18:39

Izgleda da svi JEDEMO INSEKTE! U ovim namirnicama nalazi se po ZDRAVLJE veoma OPASAN ADITIV dobijen od MRTBIH BUBA

Pokazalo se da prekomeran unos izaziva stanja od blagih reakcija do anafilaktičkog šoka

Da li znate šta je zajedničko čajnoj kobasici, bombonama i soku od jagode?

U svima njima nalaze se veštačka boja koja se dobija od mrtvih insekata. Da, dobro ste pročitali! U pitanju je aditiv koji je u sve češće na tapetu ispitivanja stručnjaka.

Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može da naškodi zdravlju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno, jer jedino tako možemo da otkrijemo što stvarno jedemo.

Aditiv pod nazivom E120 se dobija od ženke insekta (kao ekstrakt) koje žive na biljnim površinama u Peruu, Americi i Kanarskim ostrvima.. Poznata je i kao "košenil", "karmin" i "karminska kiselina" i koristi se u proizvodnji soseva, kečapa, glazure, sokova.

Na domaćem tržištu se trenutno nalazi više od 50 proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. Najvećim delom reč je o proizvodima koji su namenjeni deci.

Proizvođači ističu da se smatra bezopasnim dodatkom, postoje ljudi koji su alergični na aditiv E-120 i slične sastojke. Karmin sadržan u proizvodu može izazvati anafilaktički šok kod ovih ljudi. Takođe, aditiv E-120 može izazvati alergijske reakcije u kontaktu sa kožom.

Evropski autoriteti iz oblasti bezbednosti hrane su mnoge naučne radove posvetili ispitivanju ovog aditiva, obrađujući sledeće zdravstvene aspekte:

Alergijske reakcije koje izaziva ovaj aditiv javljaju se u vidu angioedema, koprivnjače, ekcema, atopijskog dermatitisa, bronhospazma, alergijskog bronhiolitisa, i slično.

Stručnjaci upozoravaju da se ovaj aditiv često krije iza naziva prirodna boja, ali samo zato što se dobija sušenjem mrtvih insekata oz grupe košenila.

Nutricionisti upozoravaju da ovog aditiva ima u bombonama, salamama, pudinzima, čokoladama, kečapima, sosevima, proteinskim šejkovima, čajnim kobasicama, ratlucima...

Vreme ispoljavanja alergijskih reakcija nakon uzimanja ovog aditiva zavisi od agregatnog stanja proizvoda koji ga sadrži. Ako je namirnica tečnog agregatnog stanja vreme ispoljavanja alergija je pola sata, a ako je čvrstog stanja ispoljiće se za nekoliko sati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.