Izaziva KRVARENJE, sumnja da je ZARAZNO: Dalila Dragojević se bori sa ozbiljnim ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM, mora da se LEČI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022, 13:59

Izaziva KRVARENJE, sumnja da je ZARAZNO: Dalila Dragojević se bori sa ozbiljnim ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM, mora da se LEČI

Stanje koje može da se zakomplikuje!

Drama koje se u rijalitiju "Zadruga" odvija između Dalile Dragojević, njenog supruga Dejana i ljubavnika Filipa Cara ne prestaje. I dok mnogi raspravljaju o tome u kakvom su psihičkom stanju akteri ove drame i koliko će sve ovo uticati na njih i njihovo mentalno zdravlje, zadrugari izgleda ne vode računa ni o tome, ali ni o svojoj reputaciji.

Dragojevićka je usred ove drame imala mnoge zdravstvene probleme, ugojila se naglo, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kosa joj opada,  što je u međuvremenu uspela da reguliše, a ima problem i sa hemoroidima.

Ono što je međutim čudno je da Dalila sa skoro trideset godina ne zna ništa o svom zdravstvenom stanju, preciznije hemoroidima. U razgovoru sa Jovanom Tomašević Matorom požalila se na hemoroide. U jednom momentu je prokomentarisala da joj je neko od zadrugara ovo preneo, što je naravno nemoguće.

- Izašli su mi šuljevi od tvrde stolice, znaš koliko me boli, ne mogu da hodam - požalila se Matoroj.

-  Moraš to što pre da lečiš dok ne počne da krvari. Prošle godine je Karić imao šuljeve, nije mogao ni da sedi, ni da hoda, morao je kod lekara - savetovala je Matora.

- Mnogo me boli - rekla je Dalila.

- Verovatno mi je neko preneo. Samo mi  je još to trebalo - rekla je Dragojevićka.

- Ne može to da se prenese - rekla je Matora.

A post shared by Heavy Cur (@heavycur_zadruga)

Uzroci nastanka hemoroida

Današnji preovlađujući stil života u razvijenim društvima naročito pogoduje razvoju ove bolesti. Smatra se da su neadekvatna ishrana sa premalo vlakana, kao i pretežno pasivan stil života glavni krivci za nastanak hemoroida.

Ostali uzroci hemoroida su naprezanje prilikom defekacije, trudnoća, nasleđe, starenje, hronični zatvor, dugotrajno sedenje i ležanje, kao i analne infekcije. Na pojavu uvećanih hemoroida utiče i preterano korišćenje klizmi i laksativa što dovodi poremećaja crevne funkcije.

Dugotrajno sedenje stvara pritisak na arterije analne regije, krv se zadržava što dovodi do slabljenja zalistaka i zidova krvnih sudova.

Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak ploda na tu regiju, hormonske promene, kao i sam plod uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem, ali mogu opstati i godinama nakon porođaja.

Uvećani hemoroidi i li šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama.

Uvećani hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa, u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus. Unutrašnji hemoroidi su podložni pojavi ispadanja (prolapsa), pucanja (rupture) i uklještenja (strangulacije).

Spoljašnji hemoroidi s e vide spolja i nalaze se do zupčaste linije koja je na oko dva centimetra u unutrašnjosti analnog otvora. Mogu se napipati prstima, te ih pacijenti pre uoče i ranije se jave lekaru, nego kod unutrašnjih hemoroida. Spoljašnji hemoroidi su podložni nastanku tromboze i pucanju koje može da izazove velika krvarenja.

Hemoroidi nisu zarazni i dobijaju se najčešće zbog stila života koji podrazumeva hranu koja je loša za probavu i sedenje, odnosno nedovoljna fizička aktivnost.

Komplikacije kod hemoroida

Ukoliko se uvećani hemoroidi ne leče na vreme i adekvatno može da dođe do njihovog pucanja, tromboze, uklještenja i potpunog ispadanja. U tim slučajevima neophodna je hirurška intervencija da bi se komplikacija uspešno rešila.

Kao posledica produženog krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka gvozđa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.