Istraživanje: Ovo su najsrećenije i najnesrećnije države sveta

Izvor: Savršena.com, 27.Apr.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Ovo su najsrećenije i najnesrećnije države sveta

Istraživanje koje meri sreću (foto:Pink Sherbet Photography/Flickr.com)

U svom trećem godišnjem izveštaju World Hapiness Report, tim sastavljan od ekonomista, neuropsihijatara i statističara iz različitih zemalja došao je do zaključka da u Švajcarskoj žive najsrećniji ljudi na svetu.
Rezultati višemesečnog istraživanja nisu iznenađujući – Švajcarska je država u kojoj ekonomija cveta, školski sistem funkcioniše besprekorno, poslodavci zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Savršena.com << pružaju odlične uslove za rad, a uz sve to ova je država je poznata i po svojoj političkoj neutralnosti. Ah, ne zaboravimo još jednu važnu stavku – čokoladu!
Pored Švajcarske, na listi najsrećnijih država sveta našle su se i Island, Danska, Norveška, Kanada, Finska, Holandija i Švedska.
Ova “lestvica” formirana je na osnovu 4 osnovna faktora od kojih zavisi sreća pojedinaca, sudeći po saznanjima višegodišnjeg istraživanja na polju psihologije a to su:
– Dugoročni osećaj zadovoljstva i sreće
– Brzina oporavka od negativnih emocija
– Društvena interakcija i velikodušnost
– Svest o životu i pažnja koja se poklanja postizanju emocionalne stabilnosti
Ovo je spisak 20 najsrećnijih država na svetu:
Švajcarska Island Danska Norveška Kanada Finska Holandija Švedska Novi Zeland Australija Izrael Kostarika Austrija Meksiko SAD Brazil Luksemburg Irska Belgija Ujedinjeni Arapski Emirati Izveštaj je po prvi put obuhvatio i demografske podatke kao što su pol, godine života i region.
“Moglo bi se reći da je optimističan pogled na život nasledan i jako je važan u najranijim fazama života je on temelj za srećan život“, izjavio je Richard Lazard, jedan od autora studije u svom saopštenju za medije,“Jako je važno da se posvetimo svojoj deci i učinimo ih srećnim, kako bi oni  stasali u nezavisne, produktivne i srećne odrasle ljude, koji će jednoga dana dati veliki dobrinos socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti države u kojoj žive.”
Imajući u vidu navedene faktore, tim stručnjaka sastavio je i listu 20 država u kojoj žive najnesrećeniji ljudi:
Togo Burundi Sirija Benin Ruanda Avganistan Burkina Faso Obala Slonovače Gvineja Čad Centralna Afrička Republika Madagaskar Tanzanija Kambodža Niger Gabon Senegal Uganda Komoros Kongo Ceo izveštaj možete pročitati OVDE.
Izvor: mindbodygreen.com



Nastavak na Savršena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Savršena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Savršena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.