Istorija pantalona

Izvor: S media, 02.Maj.2010, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija pantalona

Najpopularniji odevni predmet izmislili su Gali, rimski vojnici su ga raširili po svetu, a farmerke su popularizovali mornari. Prve žene u pantalonama bile su škotske rudarke

Jedan od najzastupljenijih odevnih predmeta današnjice sigurno su pantalone koje su postale deo odevanja i muške i ženske mode. Ali, malo ko zna odakle su zapravo pantalone potekle. Službena verzija govori da su ih izmislili drevni Gali, koji su živeli na području današnje Francuske.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Istorija pantalona


Nakon što su Rimljani došli da pokore ova galska plemena, otkrili su da oni imaju jednu veliku prednost koja ih čuva od oštrih zima, a to su upravo pantalone. Tako su i rimski vojnici preuzeli ovaj odevni predmet izrađen od kože i kasnije ga raširili po svetu. Ali, nisu se pantalone odmah „primile" u modnom svetu.

Otvorene spreda i otpozadi

Naime, kroz ceo srednji vek odeća se još uvek drapirala oko tela baš onako kako se to radilo u doba Rimskog carstva. Ali, ispod raskošnih haljina nosile su se čarape koje su išle skroz do bedara i pričvršćivale se za jaknu ili kaput. Tek negde u razdoblju gotike pantalone su postale jedinstven odevni predmet. Ovo zapravo objašnjava i zašto su pantalone reč koja je uvek u množini.

Pantalone su prvobitno bile otvorene spreda i otpozadi i kako se s modom jakna skraćivala, tako je i trebalo izmisliti novi odevni predmet koji bi popravio ovaj nedostatak. U tu svrhu izmišljen je nakurnjak, koji je kroz ceo 15. i 16. vek postao jedan od zanimljivijih odevnih predmeta u istoriji odevanja. Krajem 16. veka i nakurnjak postaje deo pantalona, pa one od tada poprimaju svoj više-manje konačan oblik.

U razdoblju baroka pantalone su postale kraće, krojene do ispod kolena i u takvom obliku ostale su sve do 19. veka, kada su izmišljene one dugih nogavica, kakve u potpunosti poznajemo danas.

Pantalone se nisu samo zadržale na zapadu, već su se proširile širom sveta, i to zahvaljujući mornarima.

Naime, moreplovci su nosili široke pantalone, koje su kasnije postale deo odevanja u kulturama koje su susretali, ali oni su doprineli širenju još jednog odevnog predmeta koji je obeležio savremeno doba - farmerki. Kako je tekstil bio izuzetno skup, mornari su šili pantalone od denima, vrste tkanine od koje su se proizvodila jedra, i ubrzo se pokazalo da je taj materijal izuzetno otporan na habanje.

Tako je sasvim logično bilo da teksas postane glavni tekstil za izradu radničke odeće. Inače, sama reč denim dolazi od francuskog imena za teksas „serž" koja se proizvodila u gradu Nimu, pa je tako i puno ime te tkanine bilo „serž de Nim" i usled fonetičkog skraćivanja došlo se do reči denim.

Istorija pantalona

Džins - đenovska plava

Farmerke su se, takođe, proizvodile u vreme renesanse u Italiji u Đenovi i postale su popularne u kasnom 19. veku. Kako su bile obojene plavom bojom, koja je bila poznata kao „blue de Genes" (đenovska plava), tako se opet fonetički to pretvorilo u „džins".

Prve žene koje su nosile pantalone bile su rudarke iz Škotske iz sredine 19. veka, koje su nošenjem pantalona sablažnjavale javnost.

Ubrzo su žene širom sveta počele da nose farmerke pri radu po kući i tako su ušle u modu. Vrhunac je nastao šezdesetih godina kada je Andre Kuršes u svoju kolekciju uvrstio pantalone i farmerke i od tada je sasvim prihvatljivo i da žene nose taj odevni predmet, za koji se dugo smatralo da je isključivo namenjen muškarcima.

Izvor: Press

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.