Istine i zablude o retinolu: Kako do savršene kože

Izvor: B92, 28.Okt.2023, 09:13

Istine i zablude o retinolu: Kako do savršene kože

U potrazi za savršenom kožom, retinol se ističe kao ključan sastojak, ali njegova upotreba često izaziva nedoumice.

Naš vodič otkriva istine i zablude o retinolu, pružajući vam sveobuhvatan uvid u koristi i pravilnu primenu ovog sastojka koji vodi do blistave i zdrave kože. Napomenućemo da, ukoliko želite da koristite retinol, da bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom.

Retinol je biološki aktivan oblik vitamina A sa značajnom ulogom u očuvanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja kože i vida. Hemijski gledano, retinol ima molekulsku strukturu koja ga čini liposolubilnim, što znači da je rastvorljiv u mastima.

Ključna karakteristika retinola je prisustvo hidroksilne grupe, koja ga čini biološki aktivnim u organizmu. Retinol je i moćan antioksidant koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja,a ovo je važno karakteristika retinola ukoliko govorimo o prevenciji od starenja kože.

Osim toga, retinol ima sposobnost poboljšanja teksture kože, smanjenja bora i regulacije proizvodnje sebuma (ulja) na koži. Takođe je efikasan u smanjenju pojave akni i tamnih mrlja.

Važno je napomenuti da retinol može biti osetljiv na svetlo i vazduh, pa se često nalazi u tamnim ili neprozirnim ambalažama kako bi se očuvala njegova efikasnost. Upotreba retinola u nezi kože zahteva pažljivu primenu i postepeno uvođenje u rutinu kako bi se izbegla iritacija kože. Konsultacija sa dermatologom takođe može pomoći u odabiru pravih proizvoda i režima za negu kože koji uključuju retinol.

Retinol je svestran sastojak u nezi kože čije dejstvo može promeniti karakteristike vaše kože.

Ovaj oblik vitamina A utiče na kožu na nekoliko načina. Pre svega, retinol podstiče bržu obnovu ćelija kože, što znači da stare i oštećene ćelije nestaju brže, a nova koža postaje glatka i meka.

Takođe, retinol pomaže u povećanju proizvodnje kolagena, što je ključno za očuvanje čvrstoće i elastičnosti kože, čime se smanjuje pojava bora i finih linija.

Važno je napomenuti da retinol može izazvati početnu iritaciju kože, pa je važno postepeno ga uvoditi u rutinu nege i koristiti ga u skladu sa uputstvima.

Korišćenje SPF zaštite tokom dana je takođe neophodno, jer retinol može povećati osetljivost kože na sunčeve zrake.

Konsultacija sa dermatologom vam može pomoći da pravilno koristite retinol i izaberete proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože kako biste maksimalno iskoristili njegove blagodeti.

Izbor između seruma i kreme s retinolom zavisi od tipa kože i željenih rezultata. Za suvu kožu, serum s retinolom je dobar izbor jer je laganiji i brže se upija. Preporučuje se niža koncentracija retinola da se izbegne suvoća, i početak sa manjom frekvencijom primene. Nakon retinola, važno je koristiti hidratantnu kremu kako biste zadržali vlagu.

Za masnu ili problematičnu kožu, možete koristiti i serum i kremu, u zavisnosti od preferencija. Srednja do visoka koncentracija retinola može pomoći u suzbijanju akni i kontroli sebuma. I ovde je važno početi postepeno i voditi računa o hidrataciji.

Osetljiva koža može preferirati serum zbog lakše teksture. Niža koncentracija retinola je obavezna, a primena se ograničava na nekoliko puta nedeljno. Takođe, izbegavanje drugih iritantnih sastojaka je ključno.

Normalna koža ima više opcija, ali treba početi postepeno i pažljivo pratiti reakciju kože. Bez obzira na tip kože, SPF je obavezan tokom dana uz retinol, jer povećava osetljivost na sunčeve zrake. Konsultacija s dermatologom daje personalizovane smernice za najbolje rezultate.

Retinol je moćan saveznik u nezi kože, jer pomaže u smanjenju bora, fine linije i drugih znakova starenja, čineći kožu glatkom i mladolikom, dok istovremeno poboljšava teksturu i povećava sjaj tena. Takođe, retinol je efikasan u lečenju akni i ožiljaka od akni, smanjujući upalu, čišćeći pore i podstičući regeneraciju kože, što rezultira čistijim i zdravijim izgledom kože.

Anti-ejdžing

Retinol pomaže u prevenciji starenja kože tako što podstiče proizvodnju kolagena, smanjuje pojavu bora i finih linija, i poboljšava teksturu kože. Takođe deluje kao snažan antioksidant, štiteći kožu od oštećenja slobodnih radikala, čime doprinosi mladolikom izgledu i blistavoj koži.

Lečenje akni i ožiljaka od akni

Retinol pomaže u lečenju akni i ožiljaka od akni tako što smanjuje upalu, čisti pore i podstiče regeneraciju kože. Takođe sprečava začepljenje folikula, smanjuje pojavu novih bubuljica i postepeno izbledjuje ožiljke, čineći kožu čistom i glatkom.

Uticaj na teksturu i povećanje sjaja kože

Retinol poboljšava teksturu kože tako što podstiče bržu obnovu ćelija, čineći je glatkom i mekom. Takođe smanjuje hiperpigmentaciju i poboljšava ravnotežu sebuma, smanjujući vidljive pore. Ovo dovodi do poboljšanja tena i povećanja prirodnog sjaja kože, čineći je blistavom i zdravom.

Izbor retinola zavisi od tipa kože i individualnih potreba. Za suvu kožu, preporučuju se blagi retinoli s nižim koncentracijama kako bi se izbegla suvoća.

Masna i problematična koža može koristiti retinole srednje do visoke koncentracije za kontrolu sebuma i akni. Osetljiva koža treba blaže formule s nižim retinolom i pažljivim uvodom. Normalna koža može koristiti različite retinole, ali je važno započeti postepeno.

U svim slučajevima, preporučuje se upotreba SPF zaštite tokom dana jer retinol može povećati osetljivost na sunce. Individualna konsultacija s dermatologom pruža najbolje smernice za optimalne rezultate i sigurnu upotrebu retinola.

Pravilno uvođenje retinola u rutinu nege kože ključno je za postizanje maksimalnih benefita bez iritacije. Ako niste koristili retinol ranije, počnite s proizvodom niže koncentracije, idealno svake druge noći.

Postepeno povećavajte upotrebu ako koža postaje tolerantnija. Retinol se nanosi na potpuno suvu kožu kako bi se smanjila iritacija,a nakon čišćenja i toniranja, sačekajte da se koža osuši. Koristite količinu veličine graška za celo lice jer previše retinola može izazvati iritaciju.

Izbegavajte oblast oko očiju

Izbegavajte nanošenje retinola na osetljivo područje oko očiju, gde koža može biti tanja i osetljivija. Nakon nanošenja retinola, koristite hidratantnu kremu kako biste zadržali vlagu u koži. Retinol može povećati osetljivost na sunčeve zrake, pa je važno svakodnevno koristiti SPF zaštitu tokom dana.

Prvi rezultati posle nekoliko nedelja ili meseci

Prvi rezultati mogu se videti nakon nekoliko nedelja do meseci. Budite strpljivi i dosledni u primeni, ako imate posebne potrebe ili probleme s kožom, preporučuje se konsultacija s dermatologom koja vam može pružiti smernice. S pažljivim pristupom, retinol može biti moćan saveznik za postizanje zdrave i blistave kože ali ključno je imati strpljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.