Istine i zablude o čudnom negovanju kose

Izvor: S media, 15.Feb.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istine i zablude o čudnom negovanju kose

Ugledni britanski triholog, stručnjak za kosu Filip Kingsli objašnjava koliko razni bapski recepti za negu kose zaista pomažu.



PIVO


Ispiranje kose pivom spada u metode naših baka i prabaka. Kad tečnost ispari i kosa se osuši, u vlasima ipak ostaju trunke od hmelja i ječma. Pivo, međutim, daje kosi volumen i težinu, a ako stavljate viklere posle pranja, prilično će vam učvrstiti frizuru. Ipak, rizikujete da oko sebe širite miris pivnice >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ako izađete iz kuće.



KIŠNICA


Kišnica je mekana za razliku od vode iz česme u većini naših mesta. Pre nego što su izmišljeni savremeni šamponi, ona je doprinosila tome da nam kosa ostane meka i sjajna. Međutim, dobar šampon ima isti efekat bez obzira na tvrdoću vode, tako da kišnicu danas koriste samo ekološki ratnici.



MASLINOVO ULJE


Nažalost, svi maslinjaci Italije ne mogu da se nose sa suvom kosom, osim ako se od maslina ne napravi kremasta emulzija sa vodom kako bi mogla da prodre u vlas i zaštiti je od raznih štetnih uticaja, pre svega od sunca. Ako na glavu stavite maslinovo ulje direktno iz boce, izgledaćete kao da vam je neko prosuo gel na glavu.

SIRĆE

Zabluda je da sirće uklanja masnoću, ono je samo raspoređuje po celoj kosi, što ne deluje nimalo lepo. Međutim, kiselost kose doprinosi njenom sjaju. Ali da ne biste mirisali na salatu, razredite sirće vodom: jedna kašika sirćeta na pola litra vode.



JAJA


Lecitin, belančevina iz žumanceta, oblaže dlaku, ali ne prodire u nju. Žumance na glavi vam neće škoditi, ali to pakovanje ne može da se poredi čak ni sa relativno jeftinim balzamom za kosu. Ako se ipak opredelite za žumance, nemojte ga ispirati vrućom vodom jer će vam glava mirisati na kajganu.

MAJONEZ

Spoj zejtina, vode i voska u majonezu teoretski znači da bi ovaj proizvod mogao da poveća vlažnost ćelija kose, mada je ovaj metod skuplji od primene standardnog balzama.



ZELENI ČAJ


Antioksidansi u čaju prijaju svakoj kosi, ali najveće iznenađenje krije se u činjenici da zeleni čaj pomaže muškarcima da odlože ćelavost. Stvar je u tome što čaj blokira enzim koji pretvara muški hormon testosteron u dihidrotestosteron koji ubrzava gubitak kose.



LIMUNOV SOK


Limunska kiselina iz limuna deluje kao varikina i posvetljuje plavu kosu. Ali nijedan frizerski salon ne koristi limun za posvetljivanje kose jer ne može da kontroliše stepen kiselosti.



ČAJ OD KAMILICE


Kamilica se koristi još od vremena starih Egipćana pošto prirodne boje iz te biljke boje kosu u žuto kao što kana boji vlasi u crveno. Međutim, efekat je nemoguće kontrolisati, a rezultat može biti jeftinoplava neujednačena nijansa.

KOKA-KOLA

Koka-kola daje kosi volumen i čvrstinu pošto šećer oblaže vlasi tankim filmom. Međutim, postoji opasnost da delujete ulepljeno. Oprez se savetuje osobama s osetljivom kožom.

BANANA

Banana možda lepo miriše, ali ona ne prodire u dlaku i stoga nema nikakvog efekta. Imaćete više koristi od nje ako je pojedete.



OMEKŠIVAČ


Kosa nije slična pamuku, pa se omekšivači za tkanine ne preporučuju. Mnogi ljudi su alergični na hemikalije iz industrijskih omekšivača, pa se ne savetuje njihovo sipanje na glavu.

KEČAP

Svaka plavuša koja redovno posećuje gradske bazene ili trenira plivanje zna koliko ružno deluje zelena nijansa koju dobija dlaka posle izvesnog vremena. Uzrok se ne krije u hloru, kao što mnogi misle, već u bakar-sulfatu (plavom kamenu) koji se stavlja u bazene da bi se sprečilo razmnožavanje algi. Ako vam se to dogodi, dobro će vam doći kečap. Crveno i zeleno se nalaze na suprotnim krajevima spektra, pa kečap može da neutrališe dejstvo plavog kamena za sat-dva. Ipak, postupak nije uvek uspešan.



VOTKA


Kao čist alkohol, votka će odstraniti masnoću sa vlasi, ali ova vrsta alkohola je higroskopna, što znači da izvlači svu vlagu iz dlake. Iako će vam kosa biti čistija, biće dehidrirana i izgubiće sjaj.

Izvor: Blic

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Žumance kosi ne pomaže

Izvor: Blic, 15.Feb.2010

Ugledni britanski triholog, stručnjak za kosu Filip Kingsli objašnjava koliko razni bapski recepti za negu kose zaista pomažu. ....PIVO..Ispiranje kose pivom spada u metode naših baka i prabaka. Kad tečnost ispari i kosa se osuši, u vlasima ipak ostaju trunke od hmelja i ječma. Pivo, međutim,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.