Iskoristite vitamine i minerale: Koje povrće se kuva, a koje ne?

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 15:43

Iskoristite vitamine i minerale: Koje povrće se kuva, a koje ne?

Povrće je bogato antioksidansima, a oni se prilikom kuvanja uništavaju. U nastavku teksta pročitajte koje povrće bi trebalo da se termički obrađuje, a koje ne.

Poznato je da sirovo povrće ima različite nutritivne materije od kuvanog. Ako znate koje kuvati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje telo apsorbuje.

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategorišu se kao oni topivi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mastima i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, stabilniji su, dok su vitamini topivi u vodi, kao što su vitamin C i B osetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zato se često preporučuje da neke vrste povrća jedete sirovo kako bi iskoristili većinu nutritivnih sastojaka iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuvanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da telo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih. Način kuvanja takođe igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C poput spanaća i zelene salate najbolje utiču na zdravlje kada se jedu sirovi. Kod njih kuvanje smanjuje udeo vitamina C. Takođe, kelj i grašak je zdravije jesti sirov.

Povrće bogato antioksidansima, koje je takođe zdravije jesti sirovo, su beli luk, koren peršuna i praziluk, a od začina zeleni biber u zrnu.

Povrće koje je bolje jesti kuvano

Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbuju u telu kada se prethodno skuvaju. Kako bi iskoristili sve hranljive materije, skuvajte šargarepu, beli i slatki krompir, šparoge, cveklu i karfiol.

Kuvanje ima i pozitivno dejstvo na bolju apsorpciju beta karotena u povrću poput šargarepe, slatkog krompira, tikvica i bundeve.

Povrće kuvajte pažljivo

Naravno, jesti kuvano povrće je bolje nego da ga uopšte ne jedete. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno radije jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranljive materije. Kuvajte ih dovoljno da omekšaju, ali ne predugo da postane kašasto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.