Imate li veoma INTELIGENTNU BEBU? Nova studija pokazuje da ako se mališan ČESTO BUDI NOĆU, to može ukazivati na njegov INTELEKT

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2024, 14:33

Imate li veoma INTELIGENTNU BEBU? Nova studija pokazuje da ako se mališan ČESTO BUDI NOĆU, to može ukazivati na njegov INTELEKT

Radost roditeljstva neizmerna je, ali s njom dolaze i izazovi, uključujući nedostatak sna zbog potreba novorođenčeta. Istraživanja Univerziteta u Bristolu ukazuju na to da je zahtev za pažnjom tokom noći kod beba možda povezan s njihovom inteligencijom. Profesor Peter Fleming naglašava da ljudska odojčad nije pravljena za dug san i da možda nije loše što se bebe bude tokom noći, što bi imalo biološke prednost

Radost roditeljstva je neopisiva, ali morate biti svesni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će nove obaveze uključivati i određene izazove. Sanjanje tokom noći može postati luksuz, jer će vaše novorođenče zahtevati vašu pažnju

Ipak, naučna istraživanja ukazuju da je možda dobro što vaša beba zahteva noćnu pažnju i ostaje budna. Studija Univerziteta u Bristolu sugerisala je da nedostatak sna kod beba može biti povezan s njihovom inteligencijom.

Istraživanje ukazuje da su bebe koje ne spavaju celu noć potencijalno pametnije od onih koje vole da dremuckaju. Profesor Peter Fleming, stručnjak za zdravlje beba i razvojnu psihologiju sa Univerziteta u Bristolu, podelio je rezultate istraživanja u intervjuu za "Buzzfeed".

On je objasnio: - Ljudska odojčad nisu pravljena da dugo spavaju. To nije dobro za njih, i nema dokaza da ima ikakve koristi od toga da dete spava duže i dosledno. To možda nije ono što većina roditelja želi da čuje. Takođe je naglasio da bebe koje imaju poteškoće sa spavanjem najverovatnije preferiraju ostati budne od večeri, oko 18 časova do ponoći. Dodao je: - Biološki je to velika prednost jer će u to vreme dana imati više pažnje od svoja dva roditelja, budući da će biti manje ometanja.

Profesor tvrdi da ni odrasli ne spavaju celu noć, a da se ne probude i da je to sasvim normalno, tvrdi i da odrasli zaboravljaju da se budi rutinski. On dodaje da je buđenje noću nešto na šta su naši preci lovci-sakupljači bili navikli i da nas je tek naš životni stil 21. veka ubedio da treba da budemo budni i da spavamo u dugim naletima.

On dodaje: - Sa biološke tačke gledišta ono što beba radi je potpuno normalno i razumno. Jednostavno se ne uklapa u naša očekivanja 21. veka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.