Imala samo 37KG, a onda rešila da POBEDI: Voditeljka Ksenija Bujišić iskreno progovorila o BORBI SA ANOREKSIJOM, za izlečenje KLJUČNA je bila ova stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 17:32

Imala samo 37KG, a onda rešila da POBEDI: Voditeljka Ksenija Bujišić iskreno progovorila o BORBI SA ANOREKSIJOM, za izlečenje KLJUČNA je bila ova stvar

Anoreksija je složen mozaik koji ne karakteriše samo gubitak na težini atipičan i preteran za godine i pol (15 odsto i više ), već i splet psihofizičkih i emocionalnih promena

Anoreksija spada u poremećaje ishrane, ona je sindrom koji se najčešće javlja sa pojavom puberteta, ili kod mlađih adolecentkinja (14-18 godina)  ali nije isključivo ni na kasnijem uzrastu.

U nastajanju anoreksije učestvuje više etioloških faktora, od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bioloških, psiholoških, socijalnih i kulturnih. Pri tome je još uvek tajna zašto se, kada se steknu svi uslovi, kod nekih osoba razvije anoreksija, a kod drugih ne.

Naša poznata voditeljka, Ksenija Bujišić je uspešno pobedila ovu opaku bolest. Svojevremeno je pričala o svojoj borbi sa anoreksijom, te da je u jednom periodu svog života imala svega 37 kilograma.

Tipična klinička slika počinje željom da se malo oslabi, kako bi se dostigla željena telesna težina i kako bi se određeni delovi tela "doterali" dijetom. Dijeta počinje izbegavanjem hrane koja goji  (slatkiši, hleb, testo...), potom smanjivanjem obroka, redukcijom obroka i biranjem hrane. To dovodi do značajnog gubitka telesne težine, ali i ekstremna mršavost koja ugrožava život:

- Jela sam jednom u par dana, samim tim organizam gubi potrebu za hranom i nisam imala apetit. Kada sam shvatila ozbiljnost situacije shvatila sam da to moram da iskorenim u potpunosti. Padala sam u nesvest i svaki put kad se to desi ja narednih par dana povedem računa i posle se vratim na isto. Postupala sam veoma neodgovorno prema onome što mi je najbitnije, a to je moje zdravlje. Jako je teško iščupati se iz bilo kog oboljenja, a kamoli iz tog koji je u vezi sa psihom. Svaka devojka voli da izgleda mršavo, ali tanka je linija kada iz te neke normalne mršavosti skliznete u bolest, ispričala je ona svojevremeno za "Blic", da bi nakon nekog vremena na društvenim mrežama objavila:

A post shared by Ksenija Bujisic (@bujisic.ksenija)

- Posle dužeg vremena vaga je pokazala 40 kilograma. Dokaz da je babina kuhinja i dedina upornost rešenje za sve. Anoreksijo, pokušaj neki drugi put, jer ova runda je moja.

Ksenija je sada otkrila da više nema problema sa ovim opakim poremećajem, te da se sada pridržava zdravog režima ishrane i da redovno jede. Iako se na prvi pogled čini da je 45kg malo, s obzirom na Ksenijinu konstituciju i visinu, ona izgleda odlično. U jednom intervjuu je otkrila koliko ima kilograma i da je zadovoljna sobom i svojim izgledom, te je na pitanje da li želi da se ugoji ovako odgovorila:

- Ne, zato što sam i više nego zadovoljna sobom. Priroda, genetika i Bog su mi dali privilegiju da sam "mršavica" bez mnogo napora i truda. Imam takav metabolizam da se ne gojim. Jedem šta god želim, čak ne idem ni u teretanu. Znam mnoge devojke koje su ceo život na nekim strogim režimima ishrane, pa su i dalje nezadovoljne. Kod mene se priroda pobrinula za to, tako da tu ništa ne bih menjala, kazala je Ksenija.

A post shared by Ksenija Bujisic (@bujisic.ksenija)

Lečenje anoreksije nervoze spada u visoko specijalistički domen, a najčešće se sprovodi u bolničkim uslovima. Lečenje obuhvata kombinaciju terapijskih pristupa (koji se primenjuju nakon dobre procene i laboratorijskih ispitivanja) koji uključuju: individualnu psihoterapiju, kognitivno-bihejvioralni pristup, porodičnu terapiju i medikamente (najčešće antidepresive).

-

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.