Imaju li VITAMINI i SUPLEMENTI ROK TRAJANJA? Vrlo lako se može desiti da vam DATUM ISTEKA promakne - Postoje li POSLEDICE po ZDRAVLJE?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 15:02

Imaju li VITAMINI i SUPLEMENTI ROK TRAJANJA? Vrlo lako se može desiti da vam DATUM ISTEKA promakne - Postoje li POSLEDICE po ZDRAVLJE?

U januaru, mesecu novogodišnjih odluka, stiže sezona kašljanja i šmrkanja, ali i razmišljanja o uzimanju multivitamina. Iako je važno proveriti rok trajanja, savet stručnjaka jeste da ih potrošite u roku od šest meseci nakon otvaranja, s obzirom na smanjenje efikasnosti. Iako suplementi ne postaju štetni nakon isteka roka, njihova snaga slabi, a bezbednost uzimanja multivitamina s isteklim rokom trajanja je niska, sa preporukom da se ne koriste izgubljene koristi i efikasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

A, B, C, D — ili ništa od gore navedenog?

Dobrodošli u januar, sezonu novogodišnjih odluka, ili sezonu kašljanja i šmrkanja – sigurno nema boljeg vremena da obrišete prašinu sa boce multivitamina na zadnjoj strani vaše kutije sa lekovima.

Ali budite pažljivi i proveritr rok, savetuju stručnjaci.

Iako ne postoji zamena za uravnoteženu i zdravu ishranu, dobra ideja je da uzmete i dnevne količine dodatnih vitamina i minerala — Nacionalni institut za starenje čak smatra da je svakodnevno povećanje hranljivih materija od suštinskog značaja za zdravlje i vitalnost, posebno u starijem dobu.

Ali koliko dugo ta boca sa vitaminima stoji?

I da li je bezbedno uzimati multivitamine i suplemente kojima je istekao rok trajanja?

EatingVell.com je postavio pitanje Katrin Gervacio, registrovanoj nutricionistkinji-dijetetičaru i sertifikovanom treneru ishrane tokom vežbanja u EHProject-u.

Ovde je sve što treba da znate o upotrebi ovih tableta, zajedno sa korisnim savetima za one koji žele da unaprede svoje znanje o uzimanju dodataka ishrani.

Šta ako je mojim multivitaminima istekao rok trajanja?

- Vek trajanja multivitaminskih suplemenata varira, ali može biti potrebno oko dve do tri godine da neotvoreni multivitaminski proizvodi isteknu. Kada se otvore, idealno je da ih potrošite u roku od šest meseci. Uvek proverite datum isteka na pakovanju da biste bili sigurni, rekao je Gervacio.

Suplementi kojima je prošao rok ne mogu biti loši, kao što su meso ili mleko, ali što duže stoje, manje će biti delotvorni. Studija iz 2017. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da su multivitamini zadržali svoju moć otprilike dve godine nakon proizvodnje.

Kada im istekne rok to znači da iznenada postaju štetni - samo postaju slabiji.

Uvek se možete dodatno konsultovati sa svojim lekarom ili zdravstvenim radnikom - u stvari, dobro je pitati pre nego što uzmete novi dodatak.

Da li je bezbedno uzimati multivitamine i suplemente kojima je istekao rok trajanja?

Opet, multivitamini se ne pokvare, samo slabe - rizik od bilo kakve ozbiljne štete je nizak.

- Ne preporučuje se uzimanje multivitamina kojima je istekao rok trajanja jer će se njihova snaga smanjiti. Stoga, oni možda neće pružiti navodne koristi koje će doprineti zdravlju. Što se tiče bezbednosti, ne trunu i ne kvare se kao hrana, tako da generalno neće izazvati štetu.

Koji su neželjeni efekti uzimanja multivitamina sa isteklim rokom trajanja?

- Uopšteno govoreći, ne postoje poznati neželjeni efekti uzimanja multivitamina kojima je istekao rok trajanja, rekla je Ketrin. - Jedina briga kada uzimate vitamine kojima je istekao rok je njihova moć i efikasnost.

Kako da odložim svoje multivitamine kojima je istekao rok trajanja?

Ponašajte se sa njima kao što biste prema bilo kojim normalnim lekovima kojima je prošao rok - ne bacajte ih u toalet, niti u smeće. EatingVell.com preporučuje da svoju staru zalihu odnesete u lokalnu apoteku, gde imaju iskustvo u odlaganju boca starih pilula.

- Preuzmite mere predostrožnosti u odlaganju multivitamina sa isteklim rokom trajanja i uverite se da su van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Uklonite sadržaj iz pakovanja. Takođe je najbolje ukloniti lične podatke iz pakovanja radi zaštite identiteta. Pomešajte multivitamine sa neprivlačnim supstancama poput prljavštine, korišćenog taloga od kafe ili prljavštine. Ako postoji dostupna medicinska vreća za odlaganje, koristite je da bacite multivitamine u kućno smeće. U suprotnom, koristite bilo koju plastičnu kesu za jednokratnu upotrebu i zapečatite je.

Kako da čuvam svoje multivitamine?

- Najbolji način za čuvanje multivitamina je da ih držite na hladnom i suvom mestu, daleko od toplote i izlaganja sunčevoj svetlosti. Čuvajte ih u originalnom pakovanju. Izbegavajte da ih čuvate u prostorijama sa visokom vlažnošću kao što su kupatila i kuhinje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.