Ima DVA BRAKA iza sebe, mnogo hitova i uspešnu ĆERKU - Vesna Zmijanac je svašta prošla kroz ŽIVOT, od trnja do ZVEZDA je vodio miris jorgovana

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2024, 10:59

Ima DVA BRAKA iza sebe, mnogo hitova i uspešnu ĆERKU - Vesna Zmijanac je svašta prošla kroz ŽIVOT, od trnja do ZVEZDA je vodio "miris jorgovana"

Vesna Zmijanac je jedna od najpoznatijih, domaćih folk pevačica. Jedna je od najvećih muzičkih zvezda osamdesetih i devedesetih godina, poznata po tome što je postavila nove standarde po ugledu na svetski šou-biznis, u domenu javnog nastupa, spotova i scenskog izgleda.

Karijeru je gradila na kvalitetnim pesmama i fenomenalnim glasovnim mogućnostima, ali često se nalazila u žiži javnosti zbog burnog ljubavnog života. Jedna je od najvećih muzičkih zvezda osamdesetih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i devedesetih godina, poznata po tome što je postavila nove standarde po ugledu na svetski šou-biznis u domenu javnog nastupa, spotova i scenskog izgleda.

Nije se plašila da svoja privatna dešavanja deli sa publikom, koja je zbog toga i zavolela, jer se trudila da uvek bude ono što jeste i od sebe da najveći mogući maksimum. Hit za hitom, nagrada za nagradom, filmska ostvarenja i autobiografija su je doveli do slave, o kakvoj mnogi mogu samo da sanjaju.

Rođena je 4. januara 1957. godine u Nikšiću gde joj je porodica (otac Dušan poreklom iz Siska, majka Kovina poreklom iz okoline Kraljeva) boravila zbog očevog posla. Kad je imala godinu dana, roditelji su joj se razveli, a ona je odrasla kod bake po majci u prigradskom naselju Kovači kraj Kraljeva.

Završila je osnovnu školu u obližnjoj Ribnici i kurs za daktilografkinju. Svoj prvi pevački angažman je imala sa samo petnaest godina u kafani u mestu Bivolje kraj Kruševca, nakon čega je majka, koja je bila gastarbajter u Austriji, odvodi kod sebe u Beč gde jedno vreme provodi učeći srednjotehničku školu koju nikad nije završila i radeći na pokretnoj traci u jednoj od Simensovih fabrika. Ni tu se nije puno zadržala, ubrzo se vraćajući u Jugoslaviju gde nastavlja pevačku karijeru po kafanama na Ibarskoj magistrali.

Karijeru je započela 1979. godine singlom "Ti nisi čovek koji zna da voli", posle kog je usledilo još nekoliko singlova i prvi album 1982. godine. Iste godine se pojavljuje u filmu Sok od šljiva i skreće veliku pažnju na sebe. 1985. snima svoj veliki hit "Nevera moja", čiji je autor Miroljub Aranđelović Kemiš, Vesnin bivši suprug.

Godine 1986. snima album Dođi što pre, uz pomoć kompozitora i aranžera Dragana Stojkovića Bosanca koji je za samo mesec dana prodat u više od 400.000 primeraka. Do kraja te godine dostigao je vrtoglavi tiraž od 600.000 prodatih nosača zvuka. Vesna postaje velika jugoslovenska zvezda koja kreće na svoju prvu veliku turneju.

Od te godine kreću vrtoglavi uspesi. Uspešan beogradski koncert u Pioniru, postaje pobednik popularnog Posela 202, osvaja Oskar popularnosti i nagradu MESAM za pevačicu i ženu godine. Od te godine se sve više u štampi govori o njenom rivalstvu sa, do tada, neprikosnovenom Lepom Brenom.

Sledećim albumom Jedan si ti, koji je prodat u tiražu od 650.000 primeraka, postaje kraljica estradnog Olimpa. Na albumu je bilo čak osam hitova: "Kunem ti se životom", "Mene nećeš ispiti ko vino", "Idi, široko ti polje", "Ako ga vidiš srećnog", "Grom te ubio", "Jedan si ti", "Još jednom da te vidim" i "Sebe sam ranila".

I te godine kreće na veliku jugoslovensku turneju i obara sve moguće rekorde po bivšoj SFRJ: dva puta puni beogradski Pionir i dva dana uzastopno peva pred krcatim Tašmajdanom.

Opet osvaja nagrade za pevačicu godine, postaje pobednik Posela 202 po drugi put i osvaja nagradu MESAM za pevačicu godine. Sledećim albumom koji izlazi godinu dana kasnije potvrdila je poziciju prve folk dame.

Na tom albumu iz 1988. koji je dostigao rekordni tiraž od 900.000 primeraka našlo se pet hitova: "Eh, da je istina", "Kad zamirišu jorgovani" (duet Dino Merlin), Leto 88, "Kazni me, kazni" i "Kraljica tuge".

Duetska pesma Kad zamirišu jorgovani postaje njen najveći hit i vrh svih njenih vrhova. Usledila je treća velika jugoslovenska turneja i obaranje sopstvenih rekorda. Ovog puta je tri dana zaredom napunila beogradski Pionir, postavila rekord u sarajevskoj Zetri, gde je oboren rekord Bijelog Dugmeta od 23.000 posetilaca.

Po treći put pobeđuje na Poselu 202, opet osvaja Oskara za najpopularniju pevačicu godine i osvaja treći MESAM kao pevačica godine. 1990. godine napušta PGP-RTB, prelazi u produkciju Komuna i snima album Svatovi, koji je prodat u tiražu od pola miliona nosača zvuka. Sa njega se izdvaja naslovna numera, kao i pesme Sto života, Sama, Vreme je da živim, Ne kuni ga, majko i Znam te odlično.

U zimu 1991. kreće na svoju četvrtu veliku jugoslovensku turneju koja je za tadašnje prilike bila nešto neviđeno. Scenografija, ozvučenje, njena pojava bili su u znaku svetskog šou-biznisa

 Iste godine polazi joj za rukom da održi deset solističkih koncerata u Sava centru. Na Oskaru popularnosti dobija nagradu za najtiražniji album godine. 1992. godine snima album Ako me umiriš sad, koji zahvaljujući nedovoljnoj promociji i početku rata prolazi nezapaženo. Sa albuma se izdvaja samo pesma I kao uvek kad zatreba. Vesna odlazi za Beč da bi provela vreme sa bolesnom majkom i pravi pauzu u svojoj karijeri. Nakon dve godine vraća se više nego uspešno na velika vrata domaće estrade.

Na albumu iz 1994, prodatom u 200.000 primeraka, bilo je čak osam hitova: "Idem preko zemlje Srbije", "Znaš šta mi je žao", "Ja imam nekog, a ti si sam" (duet Slavko Banjac), "Sebi sam bila i rat i brat", "Idemo na more" (duet Rambo Amadeus), "Ti, gde si sad", "Samo ja nikoga" i "Crni kaput". Sledi opet velika jugoslovenska turneja, nagrade, priznanja.

U Diskos prelazi 1995. i drastično menja imidž, farbajući svoju kosu u crno. Album je prošao takođe uspešno sa pet hitova: "Čujem da svetom putuješ", "Malo po malo", "Da li ti je večeras po volji", "Ni majka, ni žena" i "Kad bih znala kako si". 1997. godine u ZaM produkciji snima album "Posle svega dobro sam", sa koga hit postaje naslovna numera, kao i Bajagina pesma "Da budemo noćas zajedno". Osvaja sve moguće nagrade i bukvalno nestaje sa scene.

A post shared by estradnimuzickivremeplov (@estradnimuzickivremeplov)

Posebnu pažnju privukla je priča o Vesninoj prvoj vezi, koju je navodno krila 40 godina. Naime, dok je živela u Beču, Vesna je radila u Simensovoj fabrici. U jednom trenutku upoznala je Petera, gazdinog sina.

„Negde s proleća 1975. godine, odlazeći iz Beča za Beograd, gde je trebalo da pokušam da snimim svoju prvu ploču, rekla sam mu da ću se vratiti. Da ću se brzo vratiti. Petnaestak godina kasnije sedeli smo u jednom bečkom elitnom restoranu, a Peter me je pitao: "Jesi li se sada konačno vratila?" - govorila je Vesna u medijima.

A kada je došla u Beograd tih sedamdesetih da gradi karijeru, upoznala je harmonikaša Miroljuba Aranđelovića Kemiša za koga se i udala. Bili su zajedno tri godine. Onda su mediji počeli da bruje o tome da je Vesni muža otela Zorica Brunclik sa kojom je Kemiš i danas. Posle brojnih raspredanja, Vesna se u novembru 2014. godine pojavila na Zoričinom koncertu u Beogradu.

Zanimljivo je da je Vesna u jednoj emisiji priznala i da je flertovala sa Halidom Muslimovićem i da je želela da se uda za njega. Verovala je da je njegova pesma „Učini bar jedan pogrešan korak“ posvećena njoj. A ona je baš za njega napravila pesmu „Nevera moja“, a ne za Kemiša kako se mislilo dugo. - kako piše Kurir.rs

Iako godinama nisu govorile, pevačice su se pomirile 2014. godine, kada su na Zoricinom koncertu duetski otpevale pesmu "Idem preko zemlje Srbije", te kasnije u "Zetri" pesme "Nevera moja" i "Kad zamirišu jorgovani".

Nakon kraha svog braka sa Kemišom, Vesna se udala 1986. godine za manje poznatog Vladimira Jovanovića, nekadašnjeg šefa marketinga PGP RTB-a, sa kojim je nakon dva pobačaja, uspela da dobije kćerku jedinicu, Nikoliju Jovanović, koja je danas takođe pevačica. Iako se vesna ubrzo razvela i od svog drugog supruga, sa njim je ostala u doličnim odnosima, te i danas za njega uvek ima samo lepe reči, jer je on bio njena velika ljubav, i otac je njene mezimice Nikolije.

Kratko vreme, Vesna je bila u kratkoj emotivnoj vezi i sa ocem poznatog pevača Saše Kapora, Nenadom Kaporom, te i sa biznismenom Željkom Rstićem, sa kojim je čak bila i verena, ali je veridba raskinuta 2014. godine, kada je Vesna saznala da je Željko Rstić prevario sa 16 godina mlađom voditeljkom Tamarom Stojimirov.

Vesna Zmijanac je u svojoj bogatoj karijeri, izdala i autobiografsku knjigu "Kad zamirišu jorgovani", 2000. godine, te je otpevala duetske pesme sa Sinišom Vučom "Vrati se, vrati", sa Slavkom Banjcem Ja imam nekog, a ti si sam, sa Rambom Amadeusom (Idemo na more), te i pesmu sa Mirom Škorić i Lepom Brenom ("Muškarci").

Iako je na vrhuncu popularnosti Vesna Zmijanac pisanjima tadašnjih medija imala velike probleme sa alkoholom, ona kaže da to nije tačno, te da iako jeste volela da se opusti uz neku čašicu više, nije sebi dozvolila da je alkohol uzme pod svoje.

"Druga polovina osamdesetih, vreme moje najveće slave. Pokrenuo se taj ogromni i moćni mehanizam, počelo je da se događa ono što nikada do tada nije zabeleženo u narodnoj muzici. I dok se meni, u meni i oko mene događalo to o čemu govorim, i u čemu sam se kako-tako snalazila - životne niti, tkane voljom Gospoda, upredale su i jedno drugo, veličanstveno u svojoj posebnosti povesmo, uz koga je trebalo da konačno i ja uzrim, uzrim kao žena, kao majka. No, te niti, verovatno i mojom krivicom i zbog mog načina života, nisu izdržale.

Bilo mi je, naime, suđeno da u vreme moje najveće slave spoznam i najveće duhovne muke, da veliku radost zbog velikog uspeha potisnem i isto tolikom (još i većom, zapravo!) žalošću, da kroz lako podnošljivu, malu i kratkotrajnu fizičku patnju tela spoznam i onaj ogromni, jedva izdrživi i večno prisutan bol, bol koji gubitak deteta ostavlja u roditelju," opisala je Vesna svoju veliku bol, piše Hellomagazin.

U septembru 2010. godine je postala učesnica rijaliti šou programa "VIP Survivor". Trebala je da uđe na „Farmu“, ali se predomislila i sa ćerkom Nikolijom zaputila na Filipine. Pošto može dugo da izdrži bez hrane, ovaj izazov nije htela da propusti. Nikolija nije uspela da se adaptira na uslove života na ostrvu i zapala je u loše stanje, zbog koje je napustila šou.

U februaru 2016. godine je postala učesnica  rijalitija Farma 7. Kroz medije se provlačilo da joj je ponuđen honorar od 50.000 evra. Otkazala je nastupe u zemlji i inostranstvu i odložila je operaciju štitne žlezde.. Nije joj cilj da pobedi, a ne da se svađa sa drugim farmerima. Govorila je o tome da ako joj se desi ljubav u rijalitiju, to neće biti nikakav problem za nju. Na početku je izabrana da bude sluga i da spava u štali što ju je iznenadilo, ali se nije bunila. Diskvalifikovana je jer je prešla kapiju.

Rekla je da bi joj svakako prijao rad i  sve korisne aktivnosti u takvom formatu, u suštini je htela da rijaliti iskoristi na najbolji mogući način i izvuče najbolje iz njega.

- To sam tada izgurala junački i trudila sam se da se ne brukam puno. Sada su aktuelniji neki malo drugačiji takmičari, neke devojčice koje nemaju ni meru ni granicu, a ja to ne umem i neću - dodala je Zmijančeva za Espreso.

Vesna je tri godine nastupala u Zoričinoj kafani "Lepeza", ali prijateljstvo su prekinule zbog novca. Vesna je tražila 10.000 evra što je Zorici bilo previše. Zorica je izjavila da je sa Vesnom živela od 1974. – 1980. godine i da su bile nerazdvojne. Svojevremeno je govorila je da je njena koleginica svako veče dovodila novog muškarca i da je pokušala da zavede i njenog dečka. Rekla je da joj je Vesna zavidela jer karijeru nije gradila preko kreveta i uspela je da sačuva porodicu. Ponovni susret se dogodio u rijalitiju "Farma" i ponašale su se kao nije bilo nikakvih problema.

Posle velike pauze, 2011. za PGP-RTS snima album Sokole, sa kog hitovi postaju pesme: Pevajte mi pesme, Mana, Sve za ljubav i naslovna numera. 2015. godine snima pesmu Ponovi za mnom, sa kojom učestvuje na Drugom Pinkovom festivalu, na kom pobeđuje.

Ime Vesne Zmijanac, sa godinama je postalo sinonim za vrhunsku narodnu muziku, a pevačica je postala i baka predivne devojčice Ree, te svoje "penzionerske dane", kako sama navodi provodi u miru u svom domu na Bukulji, i uživa u druženju sa svojom unukom, a povremeno i nastupa u raznim TV emisijama muzičkog karaktera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.