Idealno ZA 50 PLUS: Ovaj napitak SADRŽI vitamine, minerale i VLAKNA koja PODMLAĐUJU i podstiču PROBAVU

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022, 14:51

Idealno ZA 50 PLUS: Ovaj napitak SADRŽI vitamine, minerale i VLAKNA koja PODMLAĐUJU i podstiču PROBAVU

Uvrstite ih u svakodnevni meni, brzo ćete primeniti promenu!

Većina popularnih napitaka je puna šećera i voća, ali ne sadrže skoro ništa od povrća. Iako voćni sokovi mogu biti dobri za zdravlje jer sadrže minerale, antioksidante i vitamina, često ne sadrže ništa vlakana, a bez njih će proces probave biti otežan i usporen, pa šećer u krvi može porasti nakon jednog takvog soka. Kako bi izbegli ove posledice, osobe nakon 50. godine moraju razmisliti o sokovima od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << povrća jer sadrže više vlakana, a manje šećera od voćnih sokova.

- Konzumacijom vlakana iz povrće pomažemo prirodnim šećerima koji se nalaze u voću da se polako troše i ne apsorbiraju se u potpunosti u telu. Smanjenom apsorpcijom šećera iz voća u telu višak šećera se neće ponašati kao masnoće“, navodi nutricionista Blanka Garsija, koja smatra da je najbolja kombinacija za vas upravo napitak od svežeg voća i povrća bez dodanih šećera i aditiva. Ako želite biti sigurni da pijete zdrav napitak sami ga napravite jer oni već gotovi često procesuiranjem ostaju bez vlakana.

Vlakna su izuzetno važna

Vlakna su važna celog života, a posebno nakon što ste navršili 50 godina. Primer bi bila usporen proces probave i ponekad ona neće biti redovita. Unosom vlakana kroz prehranu možete pomoći probavnom sastavu, ali i smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih sa starenjem.

Jedna je studija pokazala kako učesnici koji su konzumirali najviše vlakana imaju mali rizik da će kod njih nastupiti smrt radi respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Sok od povrća

Prema pisanju "Mayo" klinike, ispijanje sokova do povrća donosi organizmu dozu vitamina i minerala koji se nalaze i u svežem proizvodu, ali ipak je pametnije da jedete voće i povrće ako želite povećati unos vlakana. Ako imate 50 i više godina, ovo su sokovi koje biste trebali piti jer će vam ponuditi važne nutrijente koje organizam treba.

Sok od kelja

Sok od kelja je poznat po tome da štiti zdravlje srca što je izuzetno važno za one iznad 50 godina, čije srce prolazi kroz promene. Studija koja je objavljena u magazinu "Biomedical and Environmental Sciences" otkriva kako muškarci koji su pili sok od kelja 3 meseca beleže niže nivoe lošeg holesterola i povećanje onog dobrog koji je dobar za vaše srce.

 Kelj sadrži vlakna koja podstiču redovnu probavu, sprečavaju zatvor i pomažu u sprečavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju.

POTREBNO JE

PRIPREMA

Izmiksujte u blenderu kelj, jabuku, bananu i peršun s 2,5 šolje vode, dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa pregusta, dodajte još malo vode. Nema savršen ukus, ali je zdravo!

Sok od pšenične trave

Iza popularnosti ovog napitka stoji nekoliko stvari, a to sigurno nije intenzivan okus. Pre svega on sadrži visoki nivo hlorofila koji su poznati po tome što pomažu u borbi protiv upala, što je krucijalno za zdravo starenje. Prah od pšenične trave bi mogao pomoći i kod snižavanja holesterola i zaštite zdravlja srca kod žena, ako se koristi 10 nedelja.

Brokli

Ova zdrava namirnica je idealna za vaš sok jer je puna antioksidanta. Ovo povrće je puno kalcijuma i magnezijuma koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni pritisak normalnim. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Jedna je studija pokazala da konzumacija brokolija može usporiti kognitivno propadanje koje je povezano sa starenjem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.