IZBEGNITE PREVARU! Ovako ćete znati da prepoznate EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ulje, miris je prvi znak

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 08:12

IZBEGNITE PREVARU! Ovako ćete znati da prepoznate EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ulje, miris je prvi znak

Obratite pažnju prilikom kupovine!

U svetu se prodaje oko 70 posto lažnog maslinovog ulja, što znači da je mešano s drugim uljima. Ako osetite miris voća, arašida ili čak rukole, znači da je reč o kvalitetnom ulju. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa jer onda je reč o mešavini.

Najkvalitetnije ekstra devičansko maslinovo ulje je dobiJeno jednako iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, a sadrži najviše 0,8 grama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Devičansko maslinovo ulje dobija se istim postupkom no sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Maslinovo ulje lampante je devičansko maslinovo ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

U drugoj kategoriji su rafinirano maslinovo ulje, mešano rafinirano i devičansko i ulje komine masline.

Boja može prevariti jer može biti veštački dodata, ali ukus ne. Specifičan, intenzivan ukus teško može imati ono mešano s drugim uljima. Miris može pak podsećati na travu ili druge biljke.

Ulja kojima su dodana druga ulja ili supstance, mogu sadržati ulje soje, suncokreta, palme ili kanolino ulje. Kiselkasta ulja neugodnog ukusa i mirisa su rezultat neadekvatne izrade i izlaganja jakoj svetlosti, vrućini ili vazduhu, objasnila je Ašvarija Lejer, direktorka fabrike Brajtland, kalifornijskog proizvođača ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Postoji jednostavna metoda kojom možete provjeriti kvalitetu. Dovoljno je uliti ulje u čašicu za žestoka pića, pokriti jednom rukom, a drugom držati čašicu da se ulje malo zagreje. Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku. Ako osetite miris voća, arašida ili čak rukole, znači da je reč o kvalitetnom, čistom ulju. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa jer onda je reč o mešavini.

Kako čuvati maslinovo ulje

Zato savetuje kako uvek treba kupovati ulje u boci tamnog stakla jer se tako čuvaju njegova svojstva. Važno je i proveriti datum branja maslina, a on mora biti pre 18-20 meseci u trenutku kada ste ulje kupili. No najbolji je način degustacija – ako ima plastični ukus, ukus kao maslac ili nema ukus – ulje je loše.

Način na koji pohranjujete maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegovog kvaliteta jer njegovi neprijatelji su svetlost, vrućina i vazduh. Zato ga čuvajte  na tamnom i suvom mestu, a bocu dobro zatvorite.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kako da prepoznate pravo ekstra devičansko ulje

Izvor: Danas, 21.Jul.2023, 07:00

Ako osetite miris voća, kikirikija ili čak rukole, to znači da je ulje kvalitetno. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa, jer to znači da je ulje mešavina, piše N1 Zagreb.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.