IZAZIVA DIJABETES, RAK I BOLESTI SRCA: Pirinač ŠKODi tvom ZDRAVLJU ako ga kuvaš na OVAJ način

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZAZIVA DIJABETES, RAK I BOLESTI SRCA: Pirinač ŠKODi tvom ZDRAVLJU ako ga kuvaš na OVAJ način

Veoma opasno!

Pirinač kuvate na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuvanja može biti veoma opasan!

Osim industrijskih toksina i pesticida, koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.