ISTOPOLNE ZAJEDNICE U SRBIJI: Bivše učesnice Zadruge se VENČALE u CRNOJ GORI, evo šta naš ZAKON kaže o LGBT BRAKOVIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2023, 18:29

ISTOPOLNE ZAJEDNICE U SRBIJI: Bivše učesnice Zadruge se VENČALE u CRNOJ GORI, evo šta naš ZAKON kaže o LGBT BRAKOVIMA

Povelo se pitanje oko toga da li je brak Anite i Matore legalan u našoj zemlji

Jovana Tomić Matora i Anita Stanojlović, izgovorile su sudbonosno "da" na svedbenoj ceremoniji u Crnoj Gori. Njihovom najvažnijem danu u životu su prisustvovali pojedini članovi porodica i prijatelji, koje su Jovana i Anita upoznale u Zadruzi.

One su krunisale svoju zajednicu u vili na Svetom Stefanu, ali venčanju je prisustvovalo tek nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << članova porodica obe mlade. Mnogi fanovi bivših rijaliti zvezda zapitali su se da li su porodice protiv ovakvog čina. Inače, pitanje istopoling zajednica u našoj zemlji je postalo aktuelno prošle godine, kada je Vladi Srbije predat nacrt zakona kojim se legalizuje ova zajednica.

Nedugo nakon što je Anita potpisala da uzima prezime svoje supruge Jovane Tomić Matore, povelo se pitanje oko toga da li je brak legalan.

Pošto gej brakovi u Srbiji i dalje nisu usvojeni, one su to morale da obave u drugoj državi, u ovom slučaju u Crnoj Gori.

Inače, u Crnoj Gori je zakon o istopolnim brakovima usvojen 2020. godine. Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola omogući će istopolnim parovima i da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja dece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi.

Advokat Ivan Simić je objasnio: - U Srbiji po ustavu i zakonu LGBTQ+ brakovi nisu usvojeni, tako da, što se tiče njih dve, bez obzira štro je brak sklopljen u Crnoj Gori, u Srbiji ne bi važio.

Mnogi fanovi su bili oduševljeni što su njih dve krunisale svoju burnu vezu započetu u rijalitiju, dok su se ređali i neki oštri komentari, a koji su se najviše ticali dobrobiti Anitine ćerke. 

Inače, Anita je svojevremeno, u profilu Zadruge rekla da je bila maloletna kada se porodila, kao i da je od bivšeg partnera trpela nasilje. Imala je 19 godina kada je postala deo ekipe u Šimanovcima, a njeno dete je tada imalo 2 godine.

Neki od komentara su bili: "Bolesne u mozak obe nakaze", "Plakala ludača, jadno ono dete", "Ej, budale, neće vas nikad bog prihvatiti, promovišete đavola... Dragi roditelji, lečite svoju decu na vreme".

Podsetimo, usvajanje ovog najvažnijeg pravnog akta za LGBTI zajednicu u Srbiji praktično je stopirano nakon što je još početkom maja 2021. godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ga neće potpisati ako ga parlament usvoji, jer, kako je rekao, Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.