I onkološki pacijenti će moći da zamrznu spermatozoide i jajne ćelije, poznato i kada VIDEO

Izvor: B92, 23.Jan.2023, 15:37

I onkološki pacijenti će moći da zamrznu spermatozoide i jajne ćelije, poznato i kada VIDEO

Onkološkim bolesnicima biće omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države kako bi po završetku lečenja mogli da se ostvare kao roditelji.

O detaljima vantelesne oplodnje za onkološke pacijente, voditeljka TV Prva razgovarala je sa direktorkom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - profesorkom dr Sanjom Radojević Škodrić.

Kako je istakla za pomenutu televiziju, zamrzavanje reproduktivnog materijala za onkološke pacijente počeće od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << februara meseca.

Zašto se država odlučila na ovaj korak?

Pošto će 2023. godina biti posvećena povećanju nataliteta u državi, kaže Škodrićeva, uvoz reroduktivnog materijala iz inostranstva je jedna mera koja će počela da se praktikuje kod nas.

"Većina mladih, u periodu od 20 do 30 godina suočava se sa malignim bolestima. Država je htela i njima da omogući šansu da se ostvare kao roditelji, a ovim postupkom je to i uradila. Takođe, u poslednjih nekoliko godina smo proširili prava u domenu vantelesne oplodnje", kaže direktorka fonda, te dodaje da, ipak, postoji starosna granica do koje muškarci i žene mogu da se prijave.

"Prava imaju žene do 40 godina i muškarci do 50 godina".

Doktorka Sanja Radojević Škodrić se osvrnula i na aktuelno pitanje javnosti - Zašto ne koristimo domaće banke reproduktivnog materijala, te je kratko prokomentarisal da u poslednje tri godine nije dala dobre rezultate.

"Istina je, mi imamo domaću banku, ali ta banka za tri godine nije dala rezultate. Za te godine bilo je samo 5 donora spermatozoida, i nijedna jajna ćelija", istakla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.