I ZA I PROTIV: Evo kako LJUTA HRANA utiče na naš organizam

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2020, 14:40

I ZA I PROTIV: Evo kako LJUTA HRANA utiče na naš organizam

Obratite pažnju.

 Ako volite ljutu hranu, onda morate da budete svesni da postoje pozitivne i negativne strane ovakvog načina ishrane.

Začinjena hrana utiče na ceo organizam, a mnogim ljudima ljutina smeta.

A zanimljivo je pogledati šta se događa u organizmu kada jedemo ljutu hranu:

 Prednosti:

Gubljenje kilograma

Jedenje ljute hrane je lak način da sagorite višak masti. Kapsaicin iz ljutih papričica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji daje osećaj ljutine u ustima, povećava potrošnju energije i sagorevanje masti.

Povećava se tolerancija na bol

Iako to zvuči čudno, naročito kada se ima u vidu da jedenje ljute hrane nekim ljudima može da predstavlja bol, naučnici tvrde da kapsaicin utiče na supstance u mozgu koje su odgovorne za osećanja bola. Kapsaicin “vara” mozak da ne oseća bol.

 Jačanje imunog istema

Kada jedete začinjenu hranu, telo se obogaćuje antioksidansima. To je od velike pomoći naročito u sezoni gripa jer antioksidansi nas štite od klica i bakterija koje napadaju naše telo.

Smanjenje unošenja šećera

Eksperti navode da ljuta hrana može da smanji našu potrebu za šećerom. Posle začinjene hrane, veoma retko ćete poželeti da pojedete nešto slatko

A negativne strane su:

Čulo ukusa će oslabiti

Jezik će prvi “nastradati” i neugodan osećaj peckanja predstavlja u stvari, prave opekotine. Zbog toga nećete moći da osetite sve ukuse kao ranije, ali to je samo privremeno stanje. Naravno, pod uslovom da ne jedete začinjenu hranu baš svaki dan i to u dužem periodu.

Alergijska reakcija

Neki ljudi kažu da im lice otekne i da osećaju svrab posle ljute hrane. To se dešava jer ljute papričice mogu da izazovu alergiju i ovo je za pojedince reakcija na ljutinu.

Stomačni problemi

Ako imate osetljiv stomak, začinjena hrana verovatno nije dobra ideja. Prvo, možete da dobijete dijareju, drugo, može da izazove privremeni gastritis i na kraju, ako već imate neke stomačne probleme, oni će se najverovatnije još više pogoršati.

Gorušica

Kombinacija kiselina u ljutim papričicama izaziva iritaciju u želucu i ovo stanje može na duže staze, da postane i hronično. Ako već imate problema sa gorušicom, oni će se samo povećati. Probajte da popijete mleko ili da ljutinu “razbijete” sladoledom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.