Hrana ti se stalno LEPI ZA TIGANJ, čak i onaj TEFLONSKI? Evo rešenja za to!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2021, 16:44

Hrana ti se stalno LEPI ZA TIGANJ, čak i onaj TEFLONSKI? Evo rešenja za to!

Stručnjaci su objasnili zašto dolazi do ove pojave i kako rešiti problem.

Aleksandra Fedorčenko i Jan Hrubi, stručnjaci za dinamiku fluida i termofiziku, proveli su istraživanje o ponašanju ulja na vrućim, ravnim površinama i došli do odgovora zašto se hrana lepi za tiganje, čak i one kvalitetne.

Ovaj par testirao je dva tiganja sa dnom dizajniranim da se hrana ne lepi - jedna je presvučena keramičkim česticama, druga ima teflonski premaz. Na tiganje su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stavili malo suncokretovog ulja, a zatim su snimili i izmerili brzinu kojom se tiganj sušio.

Kako je objavljeno u časopisu "Physics of Fluids", dolazi do termokapilarne konvekcije - pojave u kojoj gradijent površinskog napona utiče na tečnost, u ovom slučaju ulje, da migrira prema van. Jednom kad se to dogodi, hrana se počinje lepiti za središte posude.

Da biste izbegli ovu situaciju, stručnjaci savetuju da povećate količinu ulja na kojoj pripremate hranu tako da ceo tiganj bude premazan uljem, zagevajte je umereno - nemojte odmah na početku staviti na najjači plamen, i koristite se posudama sa debljim dnom. Takođe, hranu treba mešati često dok se priprema, prenosi Gizmodo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.