Hitno UPOZORENJE LEKARA – Žene, ovo su razlozi zašto morate da proverite svoj krvni pritisak ODMAH

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2023, 20:11

Hitno UPOZORENJE LEKARA – Žene, ovo su razlozi zašto morate da proverite svoj krvni pritisak ODMAH

Sve žene treba da znaju svoj krvni pritisak kako bi sprečile smrtonosne bolesti, upozorili su lekari.

Кardiolozi iz Evropskog kardiološkog društva sugerišu da bi moglo proći samo nekoliko godina pre nego što se prag normalnog krvnog pritiska snizi za žene. Profesorka Angela Mas, direktorka Programa za zdravlje srca kod žena u Holandiji, rekla je:

- Кardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti kod žena - izjavila je Angela.

Rizik od kardiovaskularnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolesti se povećava na nižem nivou krvnog pritiska kod žena u poređenju sa muškarcima.

- Moja poruka svim ženama je da ozbiljno shvate svoj krvni pritisak, znaju svoje vrednosti i ubede svog doktora da, ako je previsok onda vam je potrebno lečenje. Jedan od razloga može biti taj što je ispod 50 godina hipertenzija češća kod muškaraca. Ovo se preokreće u godinama nakon menopauze, tako da je nakon 65. godine hipertenzija češća kod žena nego muškaraca - rekla je ova profesorka.

Stručnjaci sugerišu da je pogrešno mišljenje da visok krvni pritisak ne izaziva simptome. Umesto toga, kažu da su simptomi izraženiji kod žena, ali se mogu pogrešno shvatiti sa menopauzom, anksioznošću ili stresom.

VISOK PRITISAK ŠTETNIJI ZA ŽENE

Prema kardiolozima, hipertenzija u srednjim godinama je štetnija kod žena nego kod muškaraca sličnog doba i predstavlja jači faktor rizika za kognitivni pad i demenciju. U međuvremenu, verovatnoća moždanog udara se povećava na nižem nivou krvnog pritiska kod žena nego kod muškaraca.

Visok krvni pritisak takođe povećava rizik od srčane insuficijencije kod žena za tri puta više, u poređenju sa dva puta kod muškaraca. Profesor Angela je rekla:

- Hipertenzija se trenutno definiše kao sistolni krvni pritisak od najmanje 140 mmHg i/ili dijastolni krvni pritisak od 90 mmHg ili više - izjavila je.

Ali, u toku su rasprave o tome da li normalne vrednosti krvnog pritiska treba da budu niže kod žena u poređenju sa muškarcima.

- Potrebno je više istraživanja pre nego što dođe do bilo kakve promene u smernicama za lečenje, ali očekujem da će u roku od pet godina prag normalnog krvnog pritiska biti niži kod žena nego kod muškaraca - rekla je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.