Hali Beri – žena mačka

Izvor: Studnel.com, 14.Avg.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hali Beri – žena mačka

Rođena je u Klivlendu, u mešovitom braku. Kada je imala četiri godine, roditelji su joj se razveli, a ona i njena sestra su ostale da žive sa majkom. U osnovnoj školi je često bila diskriminisana zbog boje svoje kože. Srednja škola bila je potpuno drugačije iskustvo, tamo je bila odlična učenica koja je učestvovala u raznim aktivnostima. Bila je urednica školskih novina, navijačica u sportskoj ekipi, predsednica odeljenja, na kraju i kraljica mature. Svoj džeparac je zarađivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << na dečjem odeljenju robne kuće HigbiKako se od mladih dana isticala lepotom, ona joj je donela titule mis Ohaja i mis tinejdžerke SAD. Na Izboru za mis sveta u Londonu, gde je bila prva Afroamerikanka koja je predstavljala svoju zemlju, osvojila je šesto mesto.
Napustila je studije TV novinarstva na državnom koledžu Kujahoga zbog karijere u šou-biznisu. Radila je u Čikagu i Njujorku kao model za kataloge i jedva preživljavala. Jedno vreme je živela u prihvatilištu za beskućnike jer je bila bez posla, a majka nije htela da joj novčano pomaže. Audicija za Čarlijeve anđele bila je jedna od prvih njenih audicija, a uloga u Živim lutkama (1989) njena prva uloga. U toku snimanja serije pala je u komu, kada joj je dijagnostikovan dijabetes tipa dva. 

Foto: www.celebc.life
Narkomanka koju je igrala u filmu Ljubavna groznica bilo je njeno prvo pojavljivanje na filmskom platnu. Kasnije su se ređale uloge u filmovima Strogo poslovno, Prljavi igraju prljavo. Da može da iznese i ozbiljnije uloge dokazala je u filmu Isaiahova odluka, gde je glumila zavisnicu od kreka koja se bori za starateljstvo nad sinom. Zapažena je i njena uloga u serijalu filmova X-men. Film Bal monstruma i uloga Leticije Musgorove donela joj je Oskara za najbolju žensku ulogu 2001. godine, kada postaje jedina Afroamerikanka u istoriji koja je dobila ovu nagradu. Postala je i jedna od poznatih Bondovih devojaka kada je zaigrala u jednom od nastavaka Umri drugi dan.  Za ulogu u akcionom filmu Šifra sabljarka sa Džonom Travoltom nominovana je za nagradu Zlatni globus. Nakon ovih uspeha usledila je Zlatna malina za najgoru glumicu 2005. i to za film Žena mačka, u kom je igrala glavnu ulogu. Trenutno glumi u naučnofantastičnoj seriji Extant (Postojeći).
Hali se udavala tri puta, za bejzbol igrača Dejvida Džastisa, za muzičara Erika Beneta i za Olivera Martineza, koji joj je sadašnji muž. Prvo dete, kćerku Nahiu Arielu dobila je sa francusko-kanadskim supermodelom Gabrijelom Obriem. Sa glumcem Oliverom Martinezom verila se 2012, a 2013. godine dobili su sina.
Izvori: story.rs, biography.com.

glumicafilmna danasnji danhali beribiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.