HOROR! BEBA SE ZBOG POLJUPCA BORILA ZA ŽIVOT: Doktori upozoravaju roditelje - NE DAJTE da ovo rade deci!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2022, 20:46

HOROR! BEBA SE ZBOG POLJUPCA BORILA ZA ŽIVOT: Doktori upozoravaju roditelje - "NE DAJTE da ovo rade deci!"

Bilo je i slučajeva kada su deca podlegla infekciji

Ako u svojoj užoj/široj porodici imate bebu, verovatno ste nekada čuli mišljenje starijih ljudi. Niko detetu ne sme prilaziti dok ne napunio mesec/dva, govorili su babe i dede. Ako ste na rečenice slične ovoj odmahivali i coktali od besa, više nećete. Bake i deke su možda bile u pravu.

Događa se da beba, zbog toga što je roditelj ljubi u usta ili oliže cuclu koja je pala na pod, dobije opasne infekcije uzrokovane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Humani herpes virusima tipa 1 ili 2 koje u nekim slučajevima rezultiraju teškim oštećenjima srca, mozga, jetre bubrega itd. .

Ovaj put je maleni Noa Tindl iz Velike Britanije jedva preživio nakon što ga je poljubio bolesni rođak.

Imao je četiri sedmice, kada je njegova majka Ešli primetila da mu je desno oko oteklo i suzi. Odveli su ga u bolnicu gde mu je dijagnostikovan virus herpes simplex 1 (HSV-1), koji je još poznat kao 'poljubac smrti'.

Usledila je velika borba, a maleni Noa zamalo je ostao slep. Kako pretpostavljaju, 'poljubac smrti' dobio je na porodičnom okupljanju, nekoliko dana pre simptoma.

Herpes simpleks virus visoko je zarazan i prenose ga odrasle osobe koje imaju prehladu ili genitalni ulkus - osoba ne mora biti više prehlađena, ali virus opstaje u pljuvački i inficira druge. 

Sličan slučaj se desio kod mame Savine. Savina Frenč-Bel bila je majka troje dece i živela je srećno sa suprugom u Los Anđelesu. Najmlađa ćerka Sijena je napunila dve godine i na njenom rođendanu bilo je dosta rodbine, koja je volela da je štipka, grize, cmače i ljubi.

Nekoliko dana posle proslave, na Sijeninom licu su se pojavile rane, kao da joj je po koži prolivena kiselina. Rane su se proširile na oči, a infekcija koja je zahvatila celo telo, ostavila je tragove krvi i na devojčicinoj odeći.

A post shared by Tiny Hearts | Nikki Jurcutz (@tinyheartseducation)

Lekari su prvobitno mislili da je u pitanju ekcem, ali kada ni antibiotici nisu pomogli, shvatili su da je problem u nečemu drugom.

Sijena je prestala da jede i bila je podvrgnuta mnogim testiranjima. Utvrđeno je da joj je neko od članova porodice preneo herpes prvog stepena. Svi su bili šokirani, jer niko nije očekivao da će običan poljubav prouzrokovati infekciju i ostanak u bolnici. Srećom, nakon odgovarajućeg tretmana, Sijenino lice se isčistilo.

Herpes je izrazito opasan za male bebe, jer njihov imuni sistem nije dovoljno jak da se bori protiv infekcije, pa je zbog toga ovaj virus dobio i nadimak 'poljubac smrti'. Ako se virus proširi na dječije organe, trećina bolensnih beba neće preživjeti, čak i pored terapiije.

Kako bi smanjili rizik da se vaša beba inficira, NE DAJTE drugima da ljube vaše dijete, a prije nego što bebu uzmu u naručje MORAJU oprati ruke. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.