HITAN ALARM ZA LEKARA! Preterana maljavost kod žena može ukazivati na OVAJ OZBILJAN PROBLEM

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022, 22:59

HITAN ALARM ZA LEKARA! Preterana maljavost kod žena može ukazivati na OVAJ OZBILJAN PROBLEM

Nemojte zanemarivati ovaj problem, može biti vrlo ozbiljno stanje!

Hirzutizam predstavlja pojavu preterane maljavosti na licu i telu kod pripadnica nežnijeg pola, a od ovog poremećaja pati oko 10 odsto ženske populacije.

Dlake se pretežno javljaju na bradi, obrazima, gornjoj usni, leđima, stomaku, preponama i grudima.

Ovi delovi tela su izrazito bogati androgenim hormonima koji su neophodni za rast dlaka.

Dakle, dlake se kod žena, u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovog oboljenja, javljaju na mestima na kojima uglavnom muškarcima rastu dlake. Razlog zbog kog je ova pojava normalna kod muškaraca, jeste taj što oni imaju više pomenutih androgenih hormona.

Ne mora uvek da bude problem u "muškim" hormonima. Do preterane amljavosti može da dođe i  usled policističnih jajnika, ali to nije uvek slučaj. Usled disfunkcije štitne žlezde, adrenalnih tumora, ali i tokom menopauze, takođe može da dođe do pojave ovog problema.

Oboljenje se ne dijagnostikuje samo po mestima na kojima dlake rastu, već i po gustini. Hirzutizam se razvija u tri faze, a svaka od njih se određuje na osnovu gustine dlaka, a ne samog mesta.

Ipak, pojava pojačane maljavosti nije uvek jedini znak hirzutizma. Izostanak menstruacije, akne, alopecija i promena boje glasa, takođe su simptomi hirzutizma. Ukoliko primetite promene ovog tipa na svom telu, svakako je najbolje rešenje da se obratite lekaru.

Problem se rešava upotrebom kontraceptivnih pilula i laserskim uklanjanjem dlačica, a adekvatnu terapiju može da vam prepiše samo lekar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.