Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 16:58

HIGIJENSKI RIZICI I PREDNOSTI spavanja u pidžami - Stručnjak otkriva zašto nikada ne biste trebali da dremate goli

Evo razloga zašto nikada ne bi trebalo da spavate bez odeća na sebi .

S nagoveštajem toplijeg vremena pred vama, možda razmišljate da skinete nekoliko noćnih slojeva garderobe kada uskočite u krevet. Ali stručnjaci za spavanje izdali su upozorenja za one od vas koji vole da dremaju goli.

Stručnjak za spavanje dr Hana Patel, rekla je da skidanje može dovesti do higijenskih rizika.

- Кada spavamo, naša tela izbacuju dlake, pljuvačku,izabacuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tečnosti  iz kože i fekalne materije - da, čestice izmeta - na naš krevet, rekla je.

Ovaj proces linjanja će se verovatno povećati ako odlučite da legnete bez pidžame. Povrh toga, vaša posteljina skuplja grinje što duže spavate u krevetu, što povećava nivoe bakterija u vašem prostoru za spavanje.

- Ako odlučite da spavate goli, preporučio bih vam da perete posteljinu bar jednom nedeljno - rekao je dr Patel.

A ako delite krevet sa partnerom, takođe se predlaže razgovor o preferencijama spavanja.

- Ako spavate pored nekoga, rekao bih da je lična želja da li spavate goli, sve dok se obe strane osećaju udobno i svesne rizika - objasnio je specijalista.

Uz sve ovo rečeno, definitivno postoji nekoliko prednosti spavanja golog, a jedna od njih je da poboljšava cirkulaciju krvi. Psiholog za spavanje dr Кetrin Hol je ranije rekla za Sun:

- Кada spavate, vaša cirkulacija se pospešuje bez obzira na sve, ali spavanje bez odeće sprečava bilo kakvu odeću poput čarapa ili uske pidžame da ograničava protok krvi. Dobra cirkulacija krvi omogućava svakom organu da pravilno funkcioniše, pomažući da krv i kiseonik prolaze kroz naše telo. To je posebno " ključno za vaše srce i mišiće - dodao je dr Hol.

- Za muškarce, može povećati plodnost, a za žene će smanjiti šanse za bilo kakve infekcije uzrokovane neudobnim donjim vešom.- dodao je.

Nago spavanje može pomoći u regulisanju telesne temperature, koja je uvek viša kada ste bolesni od stanja kao što je grip. Dr Patel je rekao:

- Sprovedene su mnoge studije o termoregulaciji sna koje pružaju dokaze da golo spavanje može pomoći da regulišete svoju temperaturu koja je uvek viša kada ste bolesni, tako da će izbacivanje pidžame verovatno pomoći u snižavanju temperature i pomoći u borbi protiv uobičajenih bolesti poput prehlade. Ali iako spavanje golo može da vas ohladi kada ste bolesni, to se zapravo ne preporučuje kada je napolju toplo - smatra dr Patel.

Umesto toga, preporučila vam je da spavate u laganoj pidžami ili posteljini od prirodnih vlakana kao 'prepreci za upijanje znoja'.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.