Greška zbog koje se GUBE VITAMINI i minerali: Svi volimo DOMAĆU SUPU, a evo KAKO se PRAVILNO kuva

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2021, 14:52

Greška zbog koje se GUBE VITAMINI i minerali: Svi volimo DOMAĆU SUPU, a evo KAKO se PRAVILNO kuva

Pridržavajte se ovog pravila u pripremi...

Domaća supa je definitivno jedno od najkvalitetnijih domaćih jela koje bi što češće trebale da se nađu na vašem tanjiru. Veoma je dobra za kosti, ali i za probavne organe i varenje i najbolji je izbor u slučaju da ste bolesni, prehlađeni ili imate neko virusno oboljenje, jer oporavlja organizam, hidrira i nadoknađuje izbubljene vitamine i minerale.

Uvek pre birajte domaću supicu, umesto onih u kesicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Iako jednostavnija i brža za napraviti, domaća supa uz samo malo više truda donosi nebrojano mnogo prednosti. Gotove supe su uglavnom pune aditiva i šećera pa samim tim anuliraju benefite  ovog važnog napitka. Iako one mogu da budu prva pomoć kod potrebne hidratacije i nadoknade elektrolita, uvek birajte opciju domaće supe jer će vam ona pružiti mnogo više hranljivih sastojaka a ukoliko je dobro začinite, može biti i značajno ukusnija od ustaljenog ukusa "gotove" supe.

Supica je bolji izbor od potaža. 

Potaži ukoliko se prave od pravih namirnica mogu da budu izuzetno ukusni i zdravi. Ali uzimajući u obzir činjenicu da se prave od celih namirnica mogu da budu poprilično kalorični. Zato mogu biti dobar izbor za večeru kao kompletan obrok. Potaži napravljeni u restoranima su najčešće pravljeni od brašna i neutralne pavlake, pa iako poprilično ukusni, nisu pravi izbor za sve one koji vode računa o svojoj ishrani. Ukoliko pravite potaž kod kuće na primer od pečuraka, brokolija ili bundeve, dobro skuvajte namirnice, dodajte luka, malo soli, bibera i začina po ukusu , izmiksajte štapnim mikserom i izbegavajte pavlaku za kuvanje. Za dekoraciju dodajte malo semeki bundeve na vrh.

A post shared by Food Blog - Dunja Perković (@sta.ce.boki.da.jede)

Uticaji supice na zdravlje:

Zimi je pogodna za grejanje organizma , jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlada. Leti je idealan vid rehidratacije, predstavlja pravu malu infuziju elektrolita, u periodima obimnog znojenja, ali i nakon različitih gastrointerstinalnih tegoba, nakon povraćanja i proliva. Umiruje creva i pomaže i olakšava pražnjenje

Mnogi prave greške u pripremi

Iako deluje vrlo jednostavno za pravljenje na određene sitnice morate obratiti pažnju, ukoliko želite da supa bude ukusna i da je iz njenih namirnica izvučen nutritivni maksimum. Nikada ne kuvajte supu na najvećoj temperaturi. Bolje je duže je krčkati na blažoj vatri, jer tako njeni sastojci ne postan prekuvani, a vitamini i minerali ubijeni. Ne preterujte sa žačinima, posebno se sa solju, ali i ne eksperimentišite previše sa začinskim biljem jer supa može da bude otužna.

A post shared by Food Fotografie & Rezepte (@foodmoni_)

Priprema pilećeg bujona

Pileći bujon se brzo i jednostavno pravi, a možete ga napraviti u većim količinama, potom sačuvati u zamrzivaču. Za njega Vam je neophodno pileće meso, najbolje krila, batak, karabatak i vrat, povrće po želji, a najbolje šargarepa, celer i peršun. Kuvajte meso i povrće, nakon ključanja vode još 20-30 minuta. Procedite i koristite odmah ili ostavite u zamrzivaču. Dodajte so i biber po želji. Bujon možete konzumirati čist, ali on može da bude i odlična osnova za supe, čorbe ili neko drugo jelo.

Sipajte dve kašike maslinovog ulja u šerpu, dodajte iseckani crveni luk, 3 čena belog luka, praziluk i malo đumbira, sve to dinstajte 3 minuta. Dodajte 2l bujona, piletinu, lovorov list, so i biber po ukusu. Dodajte povrće po želji (šargarepa, celer, krompir, batat, šparglu), ako volite malo jači ukus, možete dodati i pečurke. Sve to krčkajte na blažoj vatri pola sata dok povrće ne omekša.

Supa za zdrave kosti

Ukoliko želite da unesete dodatni kalcijum u organizam, domaća supa od kostiju je pravo rešenje za Vas. Da bi se dobro kalcijum absorbovao potrebno je dodati malo sirćeta ili sveže ceđenog limuna. Najbolje je da uzmete goveđu kost, a možete dodati i meso po želji ( piletina, ćuretina, teletina). Dodajte testeninu ili žitarice u zavisnosti od dijetetskih navika ( standardna, integralna testenina, heljda, proso, kinoa, integralni pirinač). Umutite dva belanceta i dodajte malo peršuna, soli i bibera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.