GASTROENTEROLOG otkrio koje TRI STVARI NIKAD NE BI JEO! Neke izbegava, a druge ne želi ni da pomiriše!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 19:10

GASTROENTEROLOG otkrio koje TRI STVARI NIKAD NE BI JEO! Neke izbegava, a druge ne želi ni da pomiriše!

Konzumiranje voća, povrća i integralnih žitarica je važno za opšte zdravlje i smanjenje rizika od razvoja hroničnih bolesti.

Konzumiranje voća, povrća i celovitih žitarica važno je za opšte zdravlje i smanjenje rizika od razvoja hroničnih bolesti. U redu je povremeno da se priušti hrana koja se možda i ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s krajnjim oprezom. Tačnije, njih tri u potpunosti izbegava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Meso koje je tokom pripreme dimljeno, sušeno, soljeno ili su mu dodati konzervansi, doctor  Sami izbegava u širokom luku. Prerađeno meso uključuje kobasice, slaninu, šunku i mesne delikatese. Obrada mesa može pomoći u poboljšanju njegove teksture i roka trajanja, ali ako se pojede u prekomernim količinama, takođe, može da naškodi našem zdravlju. Rane studije na životinjama sugerisale su da so može da uništi određene sojeve bakterija lactobacillus u crevima, iako su potrebna dodatna istraživanja. Ali više zabrinjava dodavanje nitrata i nitrita, koji se koriste za očuvanje njihove boje i ukusa. Prema Svetskom fondu za istraživanje raka, ovi se spojevi mogu pretvoriti u štetne hemikalije zvane nitrozamini u crevima, koji se smatraju faktorom rizika za kolorektalni rak."Prerađeno meso ima malo vlakana, a visok udeo zasićenih masti. Ne jedem ga", dodaje dr Sami.

Mlečni proizvodi uključuju mleko, pavlaku i sir, a telo opskrbljuju proteinima i izvor su kalcijuma. No, dr Sami tvrdi da nisu za svakoga. Naime, netolerancija na laktozu jedna je od najčešćih intolerancija na hranu.Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumacije mlečne hrane jer laktoza prolazi neprobavljena u debelo crevo, gde je bakterije fermentiraju. Simptomi uključuju nadutost, bol u stomaku, gasove i proliv.

"Ova hrana obično je bogata mastima, iako su dostupne bezmasne varijante. Zasićenim masnoćama potrebno je više vremena za probavu, što može pogoršati simptome probavnih smetnji i refluksa, a takođe pridonosi upali u crevima. Takođe, mlečni proizvodi s visokim udelom masti mogu poremetiti crevne bakterije", ističe lekar.

Pržena hrana može uzrokovati želučane probleme jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomerna konzumacija masnoće može opteretiti proizvodnju žuči, uzrokujući simptome poput nadutosti, mučnine i grčeva.

Visoke temperature koje se koriste za prženje hrane takođe proizvode spojeve koje telo teško razgrađuje, što može pridoneti upali i oksidativnom stresu u probavnom sistemu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.