Evo kako da se najlakše rešite neprijatnih mirisa u stanu

Izvor: B92, 08.Okt.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako da se najlakše rešite neprijatnih mirisa u stanu

Neugodni mirisi su svakodnevni problem mnogih domaćinstava, a ponekad ih ni ne primetimo ili mislimo da smo dovoljno provetrili prostoriju

Miris koji nastaje usled kuvanja jela obično je najveći neprijatelj svežini u kući, a protiv mirisa nekih namirnica poput dinstanog crnog ili belog luka moramo se itekako boriti, sve dok ih ne isteramo.

Ponekad nismo ni svesni toga da naša kuća ima miris, ali naši gosti svakako će to odmah primetiti. Ako ne želite da rizikujete, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji nekoliko trikova kojima ćete brzo i lako osvežiti stan. Osveživači u sprejevima ili bočicama koje polako otpuštaju miris jedan su od najbržih načina, ali i mirisne sveće lako mogu da reše problem. One takođe lepo izgledaju pa stvaraju posebnu atmosferu bilo da je u pitanju neko večernje druženje ili jednostavno želite da se opustite i uživate u svom domu.

Od pomoći može biti i jedan trik s limunom. Skuvajte u vodi koru limuna i, nakon što se ohladi, sipajte je u raspršivač. Koru ćete ukloniti, a voda će biti jeftin osveživač vazduha u kući.

Razni osveživači ili mirisne sveće samo će maskirati neugodne mirise i idealni su kada vam se najave gosti pa nemate mnogo vremena da ih uklonite, pa ih možete iskoreniti i nekim drugim metodama. Mirisi su obično su alkalni, a sredstva za maskiranje kisela pa zato ne mogu da ih eliminišu.

Da biste to postigli, ne treba vam mnogo novca, jer je sirće, baš kao i kod čišćenja, idealan saveznik. Sipajte malo sirćeta u posudu i ostavite je na nekom manje vidljivom mestu. Nakon dan ili dva dana upiće sve mirise i to ćete najbolje primetiti kada se vratite kući, a ne dok boravite u prostoru. Budući da će za nekoliko dana ispariti, setite se da ga sipate opet. Za brže rezultate stavite vodu i sirće u lonac, pa pustite da proključa i stvori se para. Ona će odlično neutralisati neugodne mirise.

Neugodan miris od ljubimaca, koji se najčešće uvuče u tapacirani nameštaj ili tepihe možete odstraniti upotrebom sode bikarbone. Ostavite da stoji 15 minuta na kritičnom mestu, a zatim usisajte.

Ponekad se neugodni mirisi u domu stvore u kanti za đubre i lako će ispuniti kuhinju. Da biste to sprečili, iskoristite koru isceđenog limuna i ubacite je u smeće. Od pomoći može biti i pomorandža.

Ako imate problema sa neugodnim mirisom u frižideru, stavite u jednu otvorenu posudicu prašak za pecivo i ostavite ga preko noći. Trebalo bi da upije sav miris, a zatim prebrišite sve police i rešetke rastvorom sirćeta i vode.

Izvor: tportal.hr

Foto: Sonja Lovas/Flickr.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.