Evo kakav stav NAŠA CRKVA ima o SUROGAT MAJČINSTVU - I da, moguće je KRSTITI dete, ali samo ako RODITELJI i SUROGAT učine OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023, 21:01

Evo kakav stav NAŠA CRKVA ima o SUROGAT MAJČINSTVU - I da, moguće je KRSTITI dete, ali samo ako RODITELJI i SUROGAT učine OVO

Većina religija tradicionalno osuđuje upotrebu reproduktivnih tehnologija, a surogat majčinstvo i dalje nailazi na snažnu osudu. Reproduktivni centri širom sveta često se suočavaju s kritikama verskih organizacija koje ih pozivaju da se suzdrže od postupaka suprotnih verskim načelima. Pravoslavna učenja dele stav da surogat majka krši sakrament braka, a krštenje dece rođene surogat-majkama može biti odobreno samo uz pokajanje roditelja i priznavanje moralne osude.

Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << religija tradicionalno osuđuje upotrebu reproduktivnih tehnologija kao potencijalno kršenje božanskih pravila. Iako je negativan stav prema lečenju neplodnosti tokom vremena donekle opao, surogat majčinstvo i dalje izaziva snažnu osudu.

Reproduktivni centri širom sveta često su meta pisama od strane verskih organizacija koje ih pozivaju da se suzdrže od promovisanja postupaka koji se smatraju suprotnim verskim načelima i da ne preuzimaju ulogu koja pripada Bogu. Ipak, postoje i verske zajednice koje podržavaju pružanje pomoći očajnim ljudima u ostvarivanju želje za roditeljstvom i prokreacijom porodice.

Katolička i pravoslavna učenja dele stav da uključivanje surogat majke krši sakrament braka i umanjuje lični karakter bračnih odnosa. Uverenje je da ako je Bog blagoslovio roditelje detetom, oni su duhovno, fizički i mentalno spremni za taj događaj. U slučaju da se to ne dogodi, parovi se podstiču da pokažu poniznost i razmotre opciju usvajanja deteta koje ostaje bez roditeljske brige. Osim toga, kako u katoličkom tako i u pravoslavnom učenju, naglašava se neprihvatljivost stvaranja kulta oko rađanja dece.

"Pravoslavna crkva veruje da ljudsko biće nije prost skup ćelija, kosti i organa, niti da je čovek definisan isključivo biološkim faktorima. Čovek je stvoren po liku Božjem...", navodi se u dokumentu "Misija pravoslavne crkve u savremenom svetu" koji su potpisali poglavari i velikodostojnici deset pravoslavnih crkava, među njima i SPC.

Dostojanstvo čoveka, ali i Božja volja, narušavaju se, smatraju pravoslavne crkve, kao i druge hrišćanske denominacije, surogat materinstvom, jer, pre svega, kidaju biološku vezu majke i deteta.

Dete dobijeno putem surogata se ne može krstiti?

Srpska pravoslavna crkva nema zvaničan stav o surogat-materinstvu, ali je poznato da, slično drugim pravoslavnim pomesnim crkvama i Rimokatoličkoj crkvi, izražava oprečnost prema ovom načinu postizanja potomstva.

Pre nekoliko godina, Sinod Ruske pravoslavne crkve se bavio ovim pitanjem i objavio zvaničan dokument koji definiše stav prema krštenju dece rođene surogat-majkama.

Prema tom dokumentu, dete može biti kršteno samo ukoliko se roditelji ili surogat-majka, u zavisnosti od toga ko ih vodi u crkvu, pokaju i priznaju moralnu osudu ovog vida reproduktivne tehnologije. Ako to ne učine, krštenje će biti odloženo do vremena kada dete može samostalno doneti odluku o stupanju u hrišćansku zajednicu, osim u situacijama kada je život deteta ozbiljno ugrožen, kada će krštenje biti dozvoljeno bez obzira na okolnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.