EKSTREMNO VISOKE TEMPERATURE U LETOVALIŠTIMA: Stručnjaci upozoravaju da je TOPLOTNI TALAS SMRTONOSAN, posebno treba da se PAZI ova GRUPA LJUDI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 08:37

EKSTREMNO VISOKE TEMPERATURE U LETOVALIŠTIMA: Stručnjaci upozoravaju da je TOPLOTNI TALAS SMRTONOSAN, posebno treba da se PAZI ova GRUPA LJUDI

Neverovatno je da bi se na mediteranskim ostrvima, Sardiniji i Siciliji, temperatura mogla podići i do 48 stepeni

Temperatura širom evropskih zemalja će ove nedelje dostići rekordne vrednosti, te stručnjaci upozoravaju građane objavivši nekoliko zdravstvenih upozorenja.

Svetska meteorološka organizacija (SMO) upozorila je na povećan rizik od smrti zbog ekstremnih vremenskih prilika.

Neverovatno je da bi se na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mediteranskim ostrvima, Sardiniji i Siciliji, temperatura mogla podići i do 48 stepeni Celzijusa. Sa druge strane, Rim i Madrid mogli bi da dostignu temperaturu od 40C.

Prognostičari SMO su takođe otkrili da nas ni u naredne dve nedelje neće napustiti topli talas.

Rastuće temperature izazvale su požare u Španiji, Grčkoj, Italiji, Švajcarskoj i Turskoj, dok se Francuska, Nemačka i Poljska takođe pripremaju za moguće požare.

Koliko je opasno ovo vreme svedoči i činjenica da je jedan čovek kolabrirao i umrao zbog sunca. Naime, 44-godišnji muškarca se srušio dok je farbao pešački prelaz u Milanu na 40 stepeni.

Italijanski ministar zdravlja Oracio Šilači pozvao je ljude da obrate pažnju na turistička žarišta, radi sopstvene bezbednosti dok se smrtonosna vrućina nastavlja.

Toplotni talasi postaju sve češći u svim delovima sveta, a ekstremen temperature dovele su do 61 000 smrtnih slučajeva.

Temperature u Severnoj Americi, Aziji i širom Severne Afrike i Mediterana biće iznad 40°C tokom dužeg broja dana ove nedelje, kako se toplotni talas pojačava, saopštili su iz SMO.

Očekuje se da će minimalne temperature tokom noći dostići nove maksimume, stvarajući rizik od povećanog broja slučajeva srčanih udara i smrti.

- Dok je većina pažnje usmerena na maksimalne dnevne temperature, noćne temperature predstavljaju najveće zdravstvene rizike, posebno za ugrožene populacije, navodi se u saopštenju.

Naučnici su dugo upozoravali da će klimatske promene, uzrokovane emisijom gasova staklene bašte, uglavnom iz sagorevanja fosilnih goriva, učiniti toplotne talase češćim, ozbiljnijim i smrtonosnim.

Meteorološki stručnjaci proglasili su 2023. godinom El Ninja – prirodnim fenomenom koji se javlja ciklično i izaziva fluktuacije globalne klime.

Zašto ja toliko toplo utiče?

Vaše telo održava temperaturu svog jezgra između 36,1C do 37,2C.

Prema Britanskoj fondaciji za srce, kada je toplo vreme, vaše telo mora više da radi da bi održalo stabilnu temperaturu u jezgru. Ovo dodatno opterećuje vaše srce, pluća i bubrege, a posebo je srce izloženo naporu ukoliko postoji neko oboljenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Stručnjaci naglašavaju da je toplotni talas smrtonosan: Posebno upozorenje za ovu grupu ljudi

Izvor: B92, 19.Jul.2023

Temperatura širom evropskih zemalja će ove nedelje dostići rekordne vrednosti, te stručnjaci upozoravaju građane objavivši nekoliko zdravstvenih upozorenja...Svetska meteorološka organizacija (SMO) upozorila je na povećan rizik od smrti zbog ekstremnih vremenskih prilika...Neverovatno je da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.