Dosada u vezi

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosada u vezi

Kako se neke veze koje su počele tako zabavno pretvore u veze u kojima se partneri žale da im je dosadno, da su se otuđili, da nemaju o čemu da razgovaraju?

Da bismo ispravno odgovorili na ovakva pitanja, potrebno je da prvo objasnimo osećanje dosade. Najkraće rečeno: dosadno nam je u onim situacijama u kojima procenjujemo da ne možemo da ostvarimo svoje želje. Dosada je neprijatno osećanje koje nam daje impuls da napustimo situaciju u kojoj nam je dosadno i potražimo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neku drugu u kojoj ćemo moći ostvariti želje. Ali socijalni život nam nameće normu da osećanje dosade moramo da izdržimo do neke mere. Kada bi svaki đak napustio čas na kojem je osetio dosadu, škola ne bi bila moguća.

Ostvarenje želja povezujemo sa kvalitetom života: kada ih ostvarimo osetimo zadovoljstvo ili, ako je želja bila veoma važna, sreću. I zato osoba koja se žali na dosadu u vezi upućuje važan signal da je nezadovoljna vezom, da želi promenu u vezi.

A kada shvate da se partner neće promeniti, oni koji često osećaju dosadu u vezi ili raskidaju vezu i odlaze ili pronalaze način da smanje osećanje dosade. Ako osoba nije spremna na raskid, ona može, kao đak koji na času mentalno odlazi u neku drugu situaciju u kojoj ostvaruje svoje želje, da sanjari o nekoj novoj i drukčijoj ljubavi. Nekima sanjarenje nije dovoljno, pa se bežeći od dosade upuštaju u paralelne veze. A neki, kada osete dosadu, postanu agresivni, tako da umesto da bude dosadna, veza u trenu postaje veoma burna.

Iako se mnogi žale optužujući partnera da je „dosadan”, u realnosti su za dosadu u vezi podjednako odgovorni kao i partner. Kada je veza takva da oba partnera pokazuju šta žele i šta ne žele, tada se ponašaju spontano, a kada je neko spontan, tada će se osećanje dosade pojavljivati izuzetno retko. Opušteni i spontani partneri sa lakoćom animiraju jedan drugog.

Problem postoji kada osoba čeka da je partner zabavi kao što je to možda činio na početku veze, bilo zbog toga što ne iskazuje svoje želje. Ako se osoba plaši da će izražavanjem želje izazvati konflikt, ona od njih odustaje, gubeći spontanost i vitalnost, što na dugi rok umrtvljuje vezu.

Postoji jedan recept koji sasvim efikasno, bar na neko vreme, uklanja dosadu iz veze a to je iskrenost. Pitanje koje će sasvim sigurno privući partnerovu punu pažnju je: Je li i tebi nekada dosadno u našoj vezi? Mnogo puta se potvrdilo da razgovor o dosadi u vezi postaje krajnje zanimljiv, ali i koristan jer može dovesti do promene i smišljanja novih načina provođenja zajedničkog vremena.

Izvor: Politika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.