Domaće bruskete – tajne italijanskog delikatesa u kućnoj varijanti

Izvor: B92, 21.Okt.2023, 10:05

Domaće bruskete – tajne italijanskog delikatesa u kućnoj varijanti

Italijanska kuhinja je jedna od popularnijih na svetu, a paste, pice i kolači su zastupljeni u većem delu zemalja.

Međutim, pored tih jela, nezaobilazni su brusketi, koji su odlična i laka varijanta za predjelo ili aperitiv.

Bruskete su tradicionalno italijansko jelo koje se sastoji od prepečenog hleba, obično tostiranog ili grilovanog, prelivene sa svežim paradajzom, belim lukom, maslinovim uljem i solju.

Mogu biti obogaćeni raznim dodacima poput sira, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šunki, povrća ili umaka od bosiljka. Ovi ukusni zalogaji kombinuju hrskavu teksturu hleba sa bogatim aromama mediteranske kuhinje. Drugim reči, brusketi su brzi zalogaj.

Da biste napravili bruskete, prvo ćete pripremiti sveže sastojke. Uzmite hleb po želji, obično baget ili italijanski hleb. Isecite ga na kriške debljine oko 1,5 cm.

Zagrejte tiganj ili gril, premažite kriške hleba maslinovim uljem s obe strane i stavite ih da se zapeku dok ne postanu hrskave i dobiju lepu zlatno smeđu boju. U međuvremenu, pripremite preliv.

U činiji pomešajte iseckane sveže paradajze, beli luk, maslinovo ulje, so, biber i sveži bosiljak. Kada su kriške hleba gotove, prelijte ih pripremljenim sosom. Dodajte po želji dodatne sastojke poput sira, šunki ili povrća. Bruskete možete poslužiti tople ili hladne kao ukusan predjelo ili lagani obrok.

Pored bageta i italijanskog hleba, za pripremu ovog laganog jela ponekad je i sasvim prikladno koristiti i domaći hleb. Proces pripreme je identičan kao i kod prippreme brusketa od bageta ili italijanskog hleba.

Dakle, potrebno iseći domaći hleb na kriške i premazati ih maslinovim uljem sa obe strane, a zatim staviti u zagrejani tiganj ili gril i peći ih dok ne dobiju hrskavu strukturu i promene boju.

Jedan savet koji se izdvaja prilikom pravljenja brusketa od domaćeg hleba je da prilagodite veličinu kriški da odgovaraju zalogaju zbog jednostavnije konzumacije.

Priprema ovog laganog jela uvek počinje odabirom svežeg bageta ili italijanskog hleba koji ćete iseci na kriške debljine od oko 1,5 cm. Premažite ih maslinovim uljem i nežno posolite da biste naglasili ukus.

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Dok se rerna zagreva, vreme je za pripremu ukusnog sosa. Iseckajte slatke cherry paradajze, dodajte im seckani crni luk, sveži bosiljak i malo maslinovog ulja. Sve to obogatite svežim sokom od limuna i začinite solju i biberom po ukusu.

Kada je pleh spreman, stavite kriške hleba na njega i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni oko 10 minuta, ili dok ne postanu lepo hrskave. Izvadite ih i ostavite da se malo ohlade. Sledeći korak je prelivanje brusketa pripremljenim sosom i dodavanje kozjeg sira.

Vratite bruskete u rernu na još 5 minuta ili dok se sir ne blago istopi. Poslužite bruskete tople, uživajte u savršenoj harmoniji hrskavog hleba, sočnih paradajza i kremastog kozjeg sira.

Bruskete su veoma prilagodljivi i kreativni zalogaji, koji vam omogućavaju da eksperimentišete s različitim nadevima i kombinacijama ukusa. Evo nekoliko popularnih i ukusnih nadeva za bruskete koje možete isprobati: Rukola i parmezan

Za ljubitelje pikantnih ukusa, kombinacija rukole i parmezana je pravi izbor. Na hrskavu krišku hleba stavite sloj rukole, preko nje pospite rendani parmezan i začinite sa malo maslinovog ulja, soli i bibera. Ovaj nadev donosi svežinu i bogatstvo okusa. Kozji sir i med

Ako želite nešto slano-slatko, kombinacija kozjeg sira i meda je fantastična. Raširite kozji sir preko tostirane kriške hleba, dodajte malo meda i pospite listićima sveže mente za dodatnu svežinu. Avokado i losos

Ova kombinacija donosi bogatstvo i kremastu teksturu avokada u kombinaciji s dimljenim lososom. Premažite krišku hleba guacamoleom od avokada, preko stavite komadiće dimljenog lososa i pospite sa malo limunovog soka i soli. Humus i povrće

Za vegetarijance ili one koji vole sveže povrće, humus i povrće su savršen izbor. Raširite sloj humusa na krišku hleba i dodajte šarene kolutove krastavca, seckane paprike, šargarepe i cherry paradajza. Posolite i pobiberite po ukusu.

Ovo su samo neki od mnogih mogućih nadeva za bruskete. Igrajte se s različitim sastojcima, začinima i teksturama kako biste kreirali svoje jedinstvene kombinacije i uživali u ukusnim brusketima koji odgovaraju vašem ukusu.

Priprema nadeva od paradajza za bruskete je jednostavna i osvežavajuća. Isecite sveže paradajze na kockice ili polovine/četvrtine, zavisno od veličine.

Dodajte sitno seckani crni luk i obilje svežeg peršuna za bogatstvo aroma. Prelijte paradajze maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte sve sastojke kako bi se arome sjedinile.

Kada su kriške hleba pečene i ohlađene, stavite na svaku krišku sloj pripremljenog paradajza. Dodajte rendani sir po izboru za dodatnu aromu.

Vratite bruskete u rernu na kratko da se sir blago otopi. Poslužite tople bruskete kao osvežavajuće predjelo i uživajte u njihovom bogatom ukusu paradajza, začina i hrskavog hleba.

Maslinovo ulje ima važnu ulogu u pripremi brusketa iz nekoliko razloga. Prvo, ono dodaje bogatstvo ukusa i aromu hrskavim kriškama hleba. Maslinovo ulje pomaže da se hleb ravnomerno zapeče i postigne hrskavost tokom pečenja ili grilovanja.

Takođe, maslinovo ulje ima blagu voćnu notu koja se lepo kombinuje sa drugim sastojcima brusketa, poput paradajza ili sira. Da biste pravilno pripremili bruskete sa maslinovim uljem, prvo treba da izaberete kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje, koje ima intenzivan ukus i miris.

Zatim, premažite obe strane kriški hleba sa malo maslinovog ulja pomoću četkice ili kašičice. Pazite da ravnomerno premažete celu površinu hleba.

Kada se hleb premaže maslinovim uljem, možete ga peći u rerni ili na grilu dok ne postane hrskav i blago zlatno smeđe boje. Ovo će mu dati dodatnu dimenziju ukusa i teksture.

Važno je da se ne preteruje sa maslinovim uljem, kako ne bi postao previše masan. Umerena količina maslinovog ulja će doneti savršenu ravnotežu ukusa i teksture brusketa.

Bruskete sa tunjevinom su ukusno i jednostavno jelo koje možete uživati kao predjelo ili lagani obrok. Za početak, isecite svežu bagetu na kriške debljine oko 1,5 cm. Zagrejte tiganj ili gril na srednjoj vatri. Premažite kriške hleba sa obe strane maslinovim uljem. Pecite kriške hleba na tiganju ili grilu dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje.

U međuvremenu, pripremite nadev od tunjevine. U činiji, pomešajte konzerviranu tunjevinu sa sitno seckanim crvenim lukom, iseckanim peršunom, malo limunovog soka, solju i biberom po ukusu. Dodajte malo maslinovog ulja i dobro promešajte da se sastojci sjedine.

Kada su kriške hleba pečene i ohlađene, nanesite sloj pripremljenog nadeva od tunjevine na svaku krišku. Po želji, možete dodati kolutove svežeg paradajza ili masline za dodatnu svežinu i ukus.

Pesto sos je savršen nadev za bruskete. Pomešajte sveži bosiljak, pinjole, parmezan, beli luk i maslinovo ulje u blenderu dok ne dobijete glatku pastu. Prelijte preko hrskavih kriški hleba i dodajte po želji narezane cherry paradajze ili komade mocarele. Uživajte u aromatičnom pesto brusketima!

Kada servirate bruskete, budite kreativni u aranžiranju kako biste impresionirali goste.

Dodajte svežu notu koristeći listiće bilja poput bosiljka ili peršuna kao ukras. Raznolikost je ključna - eksperimentišite s različitim nadevima poput paradajza i mocarele, avokada i lososa ili humusa s povrćem. Dajte svojim brusketima vizuelnu privlačnost složenim u obliku ventilatora ili toranj.

Uživajte u eksplodirajućim ukusima dok otkrivate različite kombinacije. Vaši gosti će biti oduševljeni tim kreativnim i raznolikim brusketima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.