Doktor je HTEO da SEČE, BOLOVI su bili NESNOSNI! Običan ŽULJ joj se pretvorio u NOĆNU MORU, rešila sama PROBLEM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2021, 18:44

"Doktor je HTEO da SEČE, BOLOVI su bili NESNOSNI!" Običan ŽULJ joj se pretvorio u NOĆNU MORU, rešila sama PROBLEM!

Mesecima se borila sa ovim!

Stopala su deo našeg tela koje trpi najveći teret, ona zahtevaju posebnu negu. Zbog delikatne prirode ove regije i konstantog pritiska koji savremen život nameće, obuće koja je anatomski nelagodna, stopala su sklona tome da obole od raznih deformiteta i bolesti kože. Kako je koža na stopalima, kao i na šakama, najdeblja na našem telu, ukoliko se ne neguje na odgovarajući način, može da postane suva, hrapava i zadebljana, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se na njoj pojave razni žuljevi. Bez adekvatne nege je takva koža sklona razvoju bolnih procesa, u koje spada i kurje oko.

Kurje oko (clavus) je zadebljanje kože koje najčešće nastaje na koži stopala između malog i domalog prsta, usled nepravilne statike, sa tvrdim središtem koje liči na oko vuka, pa otuda i naziv. Površinski sloj kože se zadebljava i utiskuje poput trna u dublje slojeve kože, te deluje poput stranog tela.

Sredina ovog procesa može da izazove bolnost i da dodatno pogorša statiku promena na stopalu i da pogorša sam proces nastanka i javljanja novog kurjeg oka. Kurje oko je bolno na pritisak obuće. U najvećem broju slučajeva Clavus nastaje na mestu pritiska kosti na kožu i obično kao posledica nošenja tesne obuće. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu. Odgovor na pitanje kako nastaje kurje oko direktno je povezan sa različitim faktorima, od nošenja neudobne i tesne obuće, preko znojenja nogu, pa sve do urođenih i stečenih deformiteta stopala.

Iako navodno postoje meset gde se najčešće javlja kurje oko na stopalu, a to je najčešće mali i domali prst na stopalu, to nije uvek pravilo. 

- Sve je počelo kada sam obukla cipele sa visokom potpeticom za jedno slavlje. Obično ne nosim štikle uopšte, ali sam mislila da je ovo dobra prilika, nosila sam ih samo dva sata, rekoh sebi toliko ću izdržati. Iako nisam osećala nikakav pritisak ili bol, kada sam došla kući mali prst na stopalu mi je natekao, postao totalno plav, a sutradan je promenio boju dok se nije stvorio vodeni plih koji je na kraju pukao. Posle nekoliko dana to se povuklo, ali je ostalo malo zadebljanje, nakon mesec dana osetila sam peckanje sve jačeg intenziteta, na kraju i bol od pritiska na vrhu jagodice malog prsta na levom stopalu. Pokušavala sam sa flasterima, sve moguće medikamente i kada je postalo nesnosno posle čak tri meseca otišla sam i kod lekara, koji je želeo da mi odstani celu jagodicu hirurški. Rekla sam da to ne dolazi u obzir, moram na posao, a to je ravno apmutaciji, ne bih mogla da nosim obuću minimum mesec dana. Svakoga dana sam sama sebi čistila sada već otvorenu ranu, potom je previjala flasterom i sutradan opet. Posle mukotrpnog procesa, sve je bilo čisto posle mesec dana, a zatim se koža regenerisala još par dana. Tako se sve završilo. Ipak, tu se i dalje lako stvara zadebljanje koje nadgledam i čim se stvori odmah uklanjam sama uz pomoć turpije ili odem u salon - napisala je jedna čitateljaka na forumu.

Lečenje kurjeg oka se često rešava keratolitičkim preparatima, kod kojih je jedan od osnovnih sastojaka salicilna kiselina. Keratolitici omekšavaju kurje oči pa ga tako, nakon 7 do 10 možete ukloniti ovim tretmanom. Potrebno je da noge držite u toploj vodi petnaestak minuta, a da zatim pažljivo iscedite keratotične slojeve.

Ovi tretmani sa salicilnom kiselinom su dostupni u različitim oblicima, uključujući i aplikatore, kapi, jastučiće i flastere. Svi ovu tretmani, a posebno oni koju uključuju flastere za kurje oči, će omogućiti da se uklone slojevi mrtve kože i da se na taj način ubrza oporavak.

Preporučuje se da osobe koje pate od dijabetesa izbegavaju korišćenje salicilne kiseline, a to važi i onda kada postoji krhka koža ili slaba cirkulacija, jer može da dođe do formiranja čira na koži.

Kurje oko na stopalu – lečenje kod kuće

Kurje oko na stopalu možete i sami da tretirate kod kuće. Za takav tretman postoji više načina, pa tako pored flastera protiv kurjeg oka, možete svoja stopala da potopite u toplu kupku koja će omekšati tvrdu kožu. Pored toga, tvrdu kožu kurjih očiju možete da uklonite pomoću odgovarajućih četki ili kamenom plavučcem. Takođe, hidriranje kože kremama i losionima je još jedna opcija da kurje oko na stopalu tretirate kod kuće.

Mast za kurje oko

Mast za kurje oko treba aplikovati na regiju koja je zahvaćena ovim stanjem. Pre samog korišćenja krema za kurje oko, potrebno je područje zahvaćeno kurjim okom namakati u toploj vodi desetak minuta, nakon toga prosušiti i namazati mast za kurje oko. Poželjno je da kremu koristite ujutru, dok zdravu kožu oko zahvaćenog područja treba zaštiti nekom neutralnom mašću.

Kurje oko operacija 

Za problem kao što je kurje oko operacija može da se izvede laserskim tretmanom. Sam zahvat traje pet minuta, može se obaviti u lokalnoj anesteziji, tako da osoba ne oseća nikakav bol ili nelagodnosti. Nakon tretmana, ostaje ranica od nekoliko dana koju treba previjati i zaštititi flasterom ili gazom, a po potrebi je poželjno i uzimanje antibiotika. Primena lasera je brža od klasične hirurgije, pa se zato sve češće preporučuje kada je u pitanju kurje oko operacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.