Doktor Dejan Antonić otkriva kako da izaberete pravu KREMU ZA SUNČANJE: Na deklaraciji OBAVEZNO obratite pažnju na OVAJ podatak (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2022, 13:20

Doktor Dejan Antonić otkriva kako da izaberete pravu KREMU ZA SUNČANJE: Na deklaraciji OBAVEZNO obratite pažnju na OVAJ podatak (VIDEO)

Važno je da se zaštitite od sunca tokom cele godine, a ne samo leti!

Zaštita kože od UV zraka je važna tokom čitave godine, jer čak 80 odsto UV zračenja prodire kroz oblake. Posebno je važno da oprezni budemo leti kada nosimo oskudnu odeću i provodimo puno vremena napolju, često na direktnom suncu.

Da prilikom sunčanja ne bismo izgoreli, koristimo kreme sa zaštitnim faktorom. Zaštitni faktor od sunca ili SPF (sun protection factor) je mera koja označava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koliko dugo možete da ostanete na suncu bez opasnosti da izgorite.

Većina ljudi se neizmerno raduje svakom zraku sunca, ali morate imati u vidu da je zaštita OBAVEZNA. Bilo da ćete letnje dane provesti na peščanoj plaži, pored mora ili ćete uživati na planini ili udobnosti svoje terase, kremu sa zaštitnim faktorom morate redovno nanositi.

Stručnjak za estetsku i anti-ejdžing medicinu i član Američke akademije za estetsku medicinu, dr Dejan Antonić iz ordinacije "Esthelligence-Art of Aging", objasnio nam je kako da razlikujemo faktore i koliko često treba da ih nanosimo, kako bismo se potpuno zaštitili od sunčevih zraka.

- Tokom leta moramo da naglasimo pacijentima, da ih podsećamo češće i više, kako da neguju kožu tokom sunčanih dana. Nega kože je kontinuiran proces i nisam pristalica teorije da treba praviti pauzu u negovanju, pogotovo danas kada se ekstremne varijante i u temperaturi i u vlažnosti vazduha, u svakom godišnjem dobu, menjaju. Svako doba zahteva određen pristup u nezi kože. Ono što bih tokom letnjih dana naglasio jeste obavezno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom, sa kompletnom zaštitom od svih tipova sunčevog zračenja - UVA, UVB i UVC - priča doktor i dodaje:

- Minimalan zaštitni faktor, koji preporučujem svojim pacijentima jeste 50. Za tamniju kožu, koja je malo spremnija za sunce, nekad može i faktor 30, ali za tanke, svetle i mlade kože, obavezno faktor 50. Ono što je važno da pacijenti znaju, jeste da nije dovoljno jednom u toku dana naneti zaštitni faktor. Takođe, ukoliko ste skuplje platili kremu, ne znači da je boljeg kvaliteta od onih jeftinijih, niti da je dovoljno jaka da je nanesete samo jednom u toku dana. Koža upija preparat, mi se znojimo, postoji ta nevidljiva perspiracija koja spira zaštitni faktor koji smo naneli. Da biste se zaista zaštitili od svih zrakova sunca, nanosite faktor na svaka tri do četiri sata - savetuje dr Dejan Antonić.

Mnogi su u nedomici kada biraju koji će faktor kupiti za svoju kožu, a doktor nam je detaljno objasnio razliku i istakao da je najbolje koristiti faktor 50 za svetle tipove kože i faktor 30 za one malo tamnije i spremnije kože za sunce.

- Preporučujem minimalno faktor 30, čak i u zimskom periodu kada je sunčevo zračenje znatno slabije. Ono što treba da znamo, sunčevi znaci koji izazivaju oštećenja na koži, mogu biti različiti. Od potpuno bezazlenih kao što su pigmentne promene, fleke na licu, do vrlo opasnih, kao što su kancerogene promene na koži.

- U Srbiji se godišnje otkrije oko 1000 novih slučajeva koji boluju od melanoma, malignog tumora kože. Neka to bude znak upozorenja svima nama, da ne shvatamo olako štetnost sunčevih zraka i da ne mislimo da su to samo priče doktora. To nije nikakav marketing, to je najlakša, preventivna, zdravstvena mera koju možemo da uradimo za sebe - ističe doktor Antonić i napominje jednu važnu stvar!

- Razlika između faktora je vrlo mala u procentu zaštite. Studije su pokazale da zaštitni faktor 30 sprečava i blokira oko 95% sunčevih zraka, zaštitni faktor 50 blokira oko 97%, dok zaštitni faktor 100 stoprocentno štiti od UV zraka. Po meni nije toliko važno da li je 30, 50 ili 100, važno je da proverite da li na kremi ima navedeno da štiti od svih tipova sunčevih zraka. Nije dovoljno štititi se samo od UVB zraka, pogledajte deklaraciju, krema treba da štiti od UVA, UVB i UVC sunčevih zraka.

Doktor Dejan Antonić govorio je i o kremama sa zaštitnim faktorom koje mogu zameniti puder i podlogu koju stavljate pre šminkanja, a više o tome poslušajte u videu ispod.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.