Dok je IŠLA NA SAHRANU jedne SESTRE, druga joj POGINULA PRED OČIMA - Jugoslovenska pevačica ostala NEPOKRETNA, pa umrla u staračkom domu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 20:37

Dok je IŠLA NA SAHRANU jedne SESTRE, druga joj POGINULA PRED OČIMA - Jugoslovenska pevačica ostala NEPOKRETNA, pa umrla u staračkom domu

Velika jugoslovenska kantautorka Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine u penzionerskom domu “Ivan Pavao” u Banjaluci. Jadranku Stojaković pamtimo kao pevačicu, kantautorku i slikarku koja je pesmama "Sve smo mogli mi", "Ima neka tajna veza","Što te nema" itd. ušla u naša srca i tu zauvek ostala.

Rođena je 24. jula1950. godine, a muzikom se počela baviti šezdestih godina, prvenstveno obradama sevdalinki i izvođenjem pesama Alekse Šantića i Desanke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Maksimović.

U tom razdoblju je zajedno s ujakom, jazz trombonistom Vukašinom Radulovićem pevala po mnogim evropskim klubovima.

Kao prateći vokal 1981. godine otišla je na Evroviziju  zajedno s izvođačem Vajtom, a iste godine nakon diplome na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu objavljuje svoj prvi LP Svitanje.

Od 1988. godine pa do 2011. godine živela je u Japanu u kojem se bavila slikarstvom i snimala stare narodne pesme poput makedonskih tradicionalnih skladbi, sevdaha, muzike za dečje emisije i kompjuterske igrice.

“Jedno vreme bilo mi je baš dobro u Japanu. Ali kada se zaratilo kod nas, počela sam da pucam psihički. Samo sam razmišljala ko je od mojih živ, ko mi nije živ… Japan tada još nije priznao Bosnu i Hercegovinu, a meni je istekao pasoš. Naravno, oni su mi obezbedili dokumenta koja su bila potrebna da bih ostala tamo, ali kući nisam mogla. U Sarajevu sam imala rodbinu i tetku koja je umrla od gladi, ali nisam imala kud” prisećala se Jadranka kasnije.

Na turneji u Japanu 2010. godine Jadranka je pala izlazeći na binu. Borbena kakva je bila, nije dozvolila da je to zaustavi pa je dopuzala do stolice i ipak održala koncert, ali bio je to početak kraja.

– Noge su mi postepeno otkazivale dok nisam postala potpuno nepokretna – ispričala je kasnije.

Dijagnoza je bila neumoljiva - bolest motornog neurona iz dana u dan oduzimala joj sve više snage sve dok nije ostala potpuno paralizovana.

Koliko je život nije mazio ni u jednom momentu svedoči detalj da je, tokom boravka u Japanu morala da se vrati u Sarajevo jer su joj javili da joj je stan otet. Ali to nije sve.

Ona se iz Japana vratila i da bi na večni počinak ispratila svoju sestru ne sluteći da je vreba još jedna tragedija.

Naime, kada se uputila na sahranu svoje sestre, na putu do groblja pred očima joj se odvila nezamisliva tragedija – u automobilu ispred njenog u saobraćajnoj nesreći poginula joj je i druga sestra.

Објава коју дели exyupesmee (@exyupesmee)

"Život mi je bio težak još od detinjstva. Do pete godine živela sam sa majkom, koja se selila iz mesta u mesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po celoj Nemačkoj, Norveškoj i Španiji…", ispričala je jednom prilikom Jadranka, koja je svoju muzičku karijeru, zbog čestih selidbi, započela upravo van granica naše zemlje.

Na turneji u Japanu 2010. godine Jadranka je pala izlazeći na binu, nakon čega joj je ustanovljena bolest motornog neurona ili Amiotrofična lateralna skleroza, zbog koje je postala potpuno nepokretna.

- Ovo je bolest na koju utiču vremenske prilike, ishrana i količina sna. Vežbe su naporne. Ako ih ne radim, ne osećam se dobro. Teško je s ovom bolešću izlaziti na kraj - priznala je svojevremeno Jadranka, a piše Blic.

- Najteže mi pada što sam izgubila glas. Kada sam shvatila da ne mogu više ni celu pesmu da otpevam, to je stvarno bila tuga. Šta da radim, napevala sam se valjda u životu, pa je i tome došao kraj - kaže Jadranka.

- Kod bolesti motornog neurona, kako je zvaničan naziv mog problema, dolazi do progresivne degeneracije živaca u mozgu i leđnoj moždini, koji upravljaju aktivnošću mišića, što izaziva slabost i propadanje mišića.

Ipak, oni koji je pamte iz tih poslednjih dana pričali su kasnije da je Jadranka bila vedra i puna optimizma, sa duhom koji ništa nije moglo sputati. Muzika, sila koja joj je pomogla da prebrodi sve teške trenutke na kraju joj je bila surovo oduzeta, ali ona se borila.

– Ne mogu se setiti ko mi je dolazio u poslednje vreme. Nema više mene. To je to, nemam ni glasa. Ne mogu više, bolest mi je uzela sve. Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim ceo život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem – ispričala je tužna diva za “Dnevni avaz” u jednom od poslednjih intervjua koje je dala.

Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine u 66. godini u staračkom domu u Banjaluci.

Za Zimsku olimpijadu u Sarajevu 1984. Jadranka je komponovala i izvela glavnu muzičku temu. Uz druge jugoslovenske muzičare, svakodnevno je svirala uživo tokom dodele medalja, a kasete sa njenom muzikom deljene su novinarima. Njena muzika se dopala Japancima, i oni je pozivaju da gostuje na Internacionalnom festivalu japanske Komunističke partije. Nastupila je pred oko trista hiljada posetilaca, publika je dobro prihvatila, pa je 1988.godine sklopila ugovor na četiri godine i objavila prvi album za Toshiba-EMI, pod imenom Ranka San.

Srbija Danas/J.Šipčić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.