Dobar je za DIJABETIČARE, SMANJUJE ŠEĆER i smiruje uznemiren stomak - Začin koji ne treba zaobilaziti, veoma je zdrav

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 19:57

Dobar je za DIJABETIČARE, SMANJUJE ŠEĆER i smiruje uznemiren stomak - Začin koji ne treba zaobilaziti, veoma je zdrav

Posebno u toku zime kada treba voditi računa o ishrani.

U hladno doba godine lekovito bilje ima podjednak značaj kao i u proleće. Naručito ako se koristi i kao začin. Na listi začina mogu da se nađu mnogobrojno lekovito bilje, ali stručnjaci ističu da nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da bude bez peršuna i mirođije.

Peršun umiruje

Peršun je odličan antioksidans, štiti srce. U njegova lekovita svojstva ubraja se i to da ublažava bolove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji nastaju usled reume, a najbolji učinak daje ako se jede svež kao dodatak salatama. Međutim, ni domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno  dejstvo.

Mirođija

Jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi. Osim toga listovi mirođije mogu da posluže kao veoma efikasan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno naseckana u jogurt.

Hronično visok nivo šećera u krvi je zabrinjavajući jer može da poveća rizik od stanja poput insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Nekoliko laboratorijskih studija na životinjama sa dijabetesom pokazalo je značajno poboljšanje nivoa šećera u krvi kada se uzima na prazan stomak, uz dnevne doze ekstrakta mirođije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.