ĐOKOVIĆ u redu čekao PARČE NAFORE! Evo šta simbolizuje DELJENI HLEB sa liturgije - ovo svaki VERNIK mora da zna

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2023, 18:55

ĐOKOVIĆ u redu čekao PARČE NAFORE! Evo šta simbolizuje DELJENI HLEB sa liturgije - ovo svaki VERNIK mora da zna

Nafora može da se šalje kući onima koji iz nekog opravdanog razloga nisu mogli da dođu u crkvu na bogosluženje.

Antidor ili nafora (grč. άντίδωρον – umesto dara) u pravoslavnoj liturgiji predstavlja ostatak prosfore iz koje je na proskomidiji izvađen Agnec.

U završnom delu liturgije, dok se čita 33. psalam, sveštenik ili arhijerej koji je služio toga dana Liturgiju razdaje antidor narodu koji se pričestio i onima koji se nisu pričestili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Svetim Tajnama.

Sveštenik pri tome izgovara: „razdaje antidor svemu narodu na blagoslov i očišćenje duše, jer je osvećen i treba da ga primaju oni koji nisu jeli. Ako je neko i malo jeo ili pio, da ne prima antidor.“

Time se postiže jedinstvo svih onih koji su se pričestili, sa onima koji se nisu pričestili, a po rečima apostola Pavla: „Jer jedan je hljeb, jedno smo tijelo mnogi, pošto se svi od jednoga hljeba pričešćujemo.“ (1 Kor 10,17), piše Bašta Balkana.

Pre 3 godine Novak Đoković, koji je tada branio boje Srbije na ATP kupu u Australiji, pojavio se na Božićnoj liturgiji u Crkvi Svetog Nikole u Brizbejnu.

Srpska zajednica u ovom australijskom gradu je bila oduševljena Novakovim prisustvom koji je strpljivo slušao propoved i primio naforu.

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Nafora se uzima na sledeći način:

Polako u redu, prilazi se svešteniku koji deli naforu. Kada se dođe na red, prvo se prekrsti, a zatim na dlan leve ruke prekrsti se desni dlan i priđe se svešteniku, koji na ispruženi dlan stavlja kockicu nafore.

Onda se svešteniku celiva ruka, nafora se uzima u usta i pojede, i polako se izlazi iz crkve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.